Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 260 ml mleka
- 1 jajko kurze
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- ulubiony dżem
kruszonkę:
- 30 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy składniki na kruszonkę i mieszamy czas 20 sek, obr.4. Nastepnie przekładamy do miseczki.
Do naczynia wkładamy masło i podgrzewamy czas 1 min/ 70 st/ obr.2., nastepnie wlewamy mleko i jeszcze raz podgrzewamy czas 1 min/ 70 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto (oprócz dżemu) i wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski, zamykamy lub przykrywamy sciereczką i odstawaimy do wyrosnięcia na 1 godzinę. Nastepnie na wysypaną mąką stolnice wykładamy ciasto, dzielimy je na dwie części, formujemy rulon i kroimy go na 10 części, każdą część rozwałkowujemy na owalny placek, tak samo postępujemy z drugą częścią. Na każdy placek nakładamy ulubiony dzem lub marmoladkę, i sklejamy podobnie jak pierogi formując kulkę. Bułeczki układamy na wyłozoną papierem blaszkę - wychodzi 20 sztuk bułeczek, i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 25 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjne robię poraz kolejny
Wyszło pysznie, zrobiłam z budyniem, moje ciasto wyszło dość luźne, od razu więc uformowałm placuszki, bez wałkowania i krojenia. Poszło szybko i smacznie. Zniknęły w mgnieniu oka 🙃
Super przepis, bułeczki wychodzą rewelacyjne, zrobiłam z wiśniami, zniknęły w tempie expresowym 😊
Bułki pierwsza klasa, ja zrobiłam twaróg i mam z twarogiem i śliwkami węgierkami. Pycha.
Bardzo dobry przepis, robiłam wcześniej z dżemem a dzisiaj zrobię z budyniem zobaczymy jakie wyjdą
Pyszne, zrobiłam na wyjazd na wakacje
Bułki są rewelacyjne. Robiłam już je kilkanaście razy i zawsze znikały błyskawicznie. Najlepiej smakują z jagodami
witam
bułkii pyszne, jednak trochę zmodyfikowane przeze mnie, ja chyba nie umie trzymać się orginalu....,
zamiast jajka dałam same zotka, do czesc bulek wlozylam jagody zamiast dzemu.
Generalnie znikają jak zaczarowane, polecam
shangrilla
Super kochana cieszę się z brązowym cukrem też pyszne pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Właśnie się upiekły zapach cudny...smak też
Zrobiłam bez kruszonki, za to posypałam brązowym cukrem pycha i łatwo się robi, świetna konsystencja ciasta.