thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/05/13
zmieniono dnia: 31/01/14

Składniki

Ciasto kruche

  • 110 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 g mąki

Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)

Beza

  • szczypty soli drobnej
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich, lub płatki migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto Kruche
  1. Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włozyć wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić przy pomocy kopystki 10s/obr 5-6

  3. Ciasto podzielić na 2 równe części, przygotować 2 placki i każdy posmarować dżemem. Piec osobno 180 stopni,w nagrzanym piekarniku- 15 minut. (jeśli nie mamy 2 blaszek do pieczenia proponuje upiec  pierwszy placek,następnie  nałożyć połowę białek i posypać orzechami/migdałam, piec 20 min, 150 stopni- patrz  punkt niżej aby zachowac odpowiednia kolejność))

     

     

     

  4. Beza
  5. Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10, przesypać do innego naczynia

  6. Zmielić orzechy włoskie 5s/obr 4-5, przesypać do innego naczynia, umyć i osuszyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  7. Założyć motylek.Białka ubić z odrobiną solii 5min/obr 4, dodając pod koniec cukier puder i mąke ziemniaczaną

  8. Połowę bezy wylać na upieczony placek, posypać połową zmielonych orzechów ( lub płatkami migdałów) i piec 20min/ 150stopni. Czynność powtórzyć z drugim plackiem

  9. Masa budyniowa
  10. Zagotować budyń z żółtkami-wystudzić.

  11. Masło podzielić na kawałki, zmiksować ok.20s/obr 4-5 ( jeśli masl

    ło jest miękkie wystarczy 10s) Do masła dodać wystudzony budyń i zmiksować ok.10s/obr 10. Krem powinien być idealnie gładki tmrc_emoticons.)

  12. Przygotowany krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim

Porady

# Ciasto pieczone w formie 25x30

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pani Walewska / Pychotka

Wydrukuj:

Komentarze