Składniki
Ciasto chlebowe
- 1 szynka, gotowana, wędzona
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 40 g oleju
- 500 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g prażonej cebulki, gotowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C
Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C
Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C
Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C
Ciasto
Porady
Jeśli ktoś nie lubi prażonej cebulki, można pominąć ten składnik
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Baaaaardzo smaczna
BB
bardzo dobry przepis na szybkie i ciekawe danie
Bardzo ciekawy przepis. Urozmaica świąteczne śniadanie
Szynka w chlebie była fantastycznym dodatkiem do świątecznego śniadania POLECAM
Świetny przepis. Wszyscy świąteczni goście byli zachwyceni, zrówno smakiem jak i efektownym wyglądem
Apetycznie wygląda
Jednym słowem SUPER!! Rewelacyjne urozmaicenie Wielkanocnego stolu
Pieknie wyglada :O
Witam, miałam okazje wypróbować przepis przed jego publikacją
Polecam, idealny na wielkanocne śniadanie świąteczne ! Świetnie pasuje do żurku