![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t2b9z49n-7fd75-160284-cfcd2-m06nxz3r/fe489bb7-337f-4f26-9fc7-60e4b6d855c4/main/faworki.jpg)
Składniki
Ciasto na faworki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g rumu lub spirytusu
- 10 g oleju
- 100 g śmietany 30%
- 1 jajko całe
- 3 żółtka
- 350 g mąki
Pozostałe
- 50 g cukru pudru
- 3-5 kostki smalcu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić, czas 8 min, obr.poz
"Ciasto"
Ciasto podzielić na części i bardzo cienko rozwałkować
Kroić paski szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8-10 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie
Uformować faworki
Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor i osączyć na ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
PYSZNE, KRUCHE , dodałam 20g rumu Havana Club
Lamka
Pyszne i szybko do przygotowania. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki. Ze względu na małe dzieci, które też je jadły, zamiast wódki dałam 10%ocet (w moim starym przepisie też on jest ). Wszystkim bardzo smakowały faworki, dziękuję za przepis
Właśnie przyszła pora faworków
besti:Bardzo się cieszę że smakują!
Pyszne !!! Juz znikneła połowa
Polecam super faworki
Super!!!
Na przepis trafiłam przypadkiem i jest bezkonkurencyjny![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
faworki rozpływają się w ustach, kruchutkie i delikatne. Bardzo szybko się robią i jeszcze szybciej znikają
Są przepyszne, bardzo delikatne, kruche
teraz tylko z tego przepisu robę! Bardzo dziękuję za super przepis!
przepis rewelacyjny ja wałkuję bardzo cieniutko polecam gorąco,no i plusogromny maja bardzo durzo wtłoczonego powietrza co widam po upieczeniu w postaci bąbelków na chrustach
Are you sure to delete this comment ?