Składniki
muffinki
- 3 jajka
- 3 MT mleka
- 7 MT mąki pszennej
- 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 MT cukru trzcinowego
- 250 g żurawiny, suszonej
- 1 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego, do posypania muffinek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać z cukrem, obr.3 czas 2 min., potem dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem, przyprawą do piernika i mlekiem - obr. poz.5 czas 4 min. Masa musi być gładka. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło - obr. 5 czas 1 min.
2. Masę przełożyć do osobnego naczynia, umyć kileich i ubić pianę z białek z użyciem motylka - obr.4 czas 3 min., pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
3. Do masy dodac żurawinę, ubita pianę i wymieszac delikatnie kopystką.
4. Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 ich wysokości, posypujemy na wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temp.180 stopni.
SMACZNEGO
Muffinek
Porady
Muffinki można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam zgodnie z przepisem, ale coś nie wyszło, ogólnie pięknie wyrosły, ale po przekrojeniu ewidentny zakalec, choć trochę dziwny, w smaku da się zjeść, ale nie jestem zachwycona, wciąż się zastanawiam jaka może być przyczyna, co zrobiłam nie tak.
Pozdrawiam