Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 20 g drożdży świeżych
- 200 g mleka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- jajko do posmarowania chałki
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- kruszonka do posypania (przepis w treści wykonania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta/ 50 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszamy czas 15 sek, obr.2. Odlewamy do innego pojemniczka, następnie nie myjąc naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 30 sek/ 60 st/ obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z drożdzami oraz skórkę i wyrabiamy ciasto czas 2 min/ Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem (dłońmi) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godzinki, w tym czasie nalezy 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Jak wyrośnie to formujemy z ciasta 9 kulek i pleciemy z każdej wałek, który dzielimy na 3 części i splatamy w warkocz, tak samo ze wszystkimi kawałkami ciasta. Odstawiamy jeszcze na 30 minut i przykrywamy folią. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka - zostawiamy 1 łyżkę ciasta z chałki surowego, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 2 łyzki mąki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Posypujemy chałki przed pieczeniem, jak posmarujemy jajkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super smakuje,szybko się robi Pycha.
Dziekuje Smoczku chalka jest pyszna i ma cudny aromat pomaranczy mozna tez zrobic jedna duza albo sie pobawic i wyczarowac takie male. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam i zycze smacznego
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Do wypróbowania. Drożdzowe ciasto zawsze było moim ulubionym.Pozdrawiam