Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao*
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej
- 3/4 - 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- * w wersji waniliowej kakao należy zastąpić mąką pszenną, dodać ziarenka z 1 laski wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Masło
umieścić w misie miksera z motylkiem i utrzeć na jasną masę. 3-5 min,/obr.12. Dodawać cukier, dalej
ucierając. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, dalej ucierając. Dodać mąkę
wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę.Gotowe ciasto zawinąć w
folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.3. Po
tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując
mąkąjeśli ciasto będzie się wydawało suche i
łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić.
Foremką wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, w niewielkich odstępachPiec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce.
Dodatkowo można udekorować lukrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mnie trochę nie wyszły, bo pewnie zaburzyłam proporcje mąki do masła. Tmx ma funkcje dokładnego ważenia, więc po co operować "szklankami"? Ja nawet nie mam szklanki. Ale smak dobry
Bogna
Are you sure to delete this comment ?