Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • płaska łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksujacym i wyrabiać  3-4 min Ciasto"Ciasto"

    2. wałkować ciasto bardzo cieńko i wycinać faworki

    3. smarzyć w głębokim tłuszczu

    Uwaga: jeśli ciasyo wydaje się za twarde - dodać żółtko

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Faworki wg. Babci- lepszych nie ma

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 21, 2017 at 20:02

    Pierwszy raz zrobiłamfaworki z przepisowni ... niestety tonie są te faworki które jadło sie w czasach gdy robiła je moja babcia a były to lata 70- siate.

    Podam składniki mojej babci:

    20 dkg mąki przennej

    3 żółtka

    szczypta soli

    3-4 łyżki stołowe gęstej śmietany

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżka spirytusu


    Faworki z tego przepisu sa puszyste chrupkie .

    Jaby ktoś był chętny spróbować ten przepis polecam.

    Oczywisćie można to ciasto wyrobic w TM5 oraz pozostałych modelach na interwale ok 4 minut .

    Pozdrawoam

  • stycznia 21, 2015 at 11:18

    Jak dla mnie za mało śmietany- ciasto się nie skleiło, mimo że dodałam więcej żółtek. Musiałam dogniatać je , dodając ok. 80g śmietany.

  • lutego 6, 2013 at 21:56

    Cooking 7 Proszę mi wierzyć , śmietana to świetny sposób ale powoduje że faworki są później lekko gumowate, żółtko daje lepszy efekt, proszę również pamiętać że mąka mące nie równa a i  żółtka różnych wymiarów niestety bywają ,Ja t faworki już tyle lat robię że wiem jak powinno ciasto wyglądać


     

    Gonia-68

  • lutego 6, 2013 at 13:05

    Faworki wyszły dobre, jednak niestety z dwoma łyżkami śmietany ciasto się nie zbiło, a przypominało raczej bułkę tartą. Musiałam dodać całą śmietanę (180 g), żeby ciasto się zbiło i nadawało do rozwałkowania.

  • lutego 10, 2012 at 17:35
    5.0

    Faworki wyszły wysmienite , palce lizac !!!

    Dodałabym tylko , że ciasto trzeba naprawdę extra cienko rozwałkowac tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam