Składniki
CIASTO
- 380 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g śmietany 18% gęstej
- 2 łyżek spirytusu
- 1 płaskich łyżeczek łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru do posypania, olej do smażenia lub inny ulubiony tłuszcz, np. smalec
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Wszystkie składniki wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" , wyrabiamy 1,5 min/poz"Ciasto"
2. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 4 lub 5 kawałków i każdy rozwałkowujemy cieniutko, jak na makaron.
3. Wykrawamy wąskie prostokąty , nożem robimy w środku nacięcie i przekładamy przez nie jedną część, formując faworki
4. Można też wykrawać kółeczka: jedno większe , drugie mniejsze, sklejać palcem w środku, nacinać wokół nożem na krawędziach, formując kwiatek (różę)
5.Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i smażymy na złoty kolor,
6. Wyjmujemy z tłuszczu i układamy na wyłożonej papierowym ręcznikiem tacy, posypujemy jeszcze ciepłe, cukrem pudrem
CIASTA
Porady
Dobrze jest do rozgrzanego tłuszczu wrzucać kawałki (ósemki) surowego ziemniaka, żeby faworki się nie przypalały. Najlepiej jak druga osoba pomaga i posypuje cukrem-pudrem usmażone faworki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam z tego przepisu. Bardzo wszystkim smakowało
Super.Naprawde pyszne.
Ale Twòj przepis wypròbuje Gabrysiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
A ja ròzyczki smaze co rok Bardzo lubimy, a wczoraj upieklam w piekarniku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Gabrysiu dzięki za przypomnienie o różach Kiedyś takie robiłam ale tak dawno, że zapomniałam Dziś objadaliśmy się pączkami Faworki osmażę w Ostatki Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu kiedyś ( ok 20 lat temu ) piekłam takie róże bardzo efektownie wyglądają i szybko się robi. Mam upieczone faworki z przepisu Mixi więc Twoj przepis dodaję do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie
Zachęcam do wypróbowania tego mojego przepisu. "Odkopałam" go z gąszczu przepisów , bo dziś tłusty czwartek. Faworki są bardzo delikatne i pyszne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
fajny pomysł na te róże na pewno wypróbuję
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?