Składniki
SMALEC
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g oliwy lub oleju
- 100 g cebuli
- 500 g fasoli ugotowanej białej, obranej z łupinek
- 400 g kalafiora, ugotowanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Fasolę umyj i zamocz na noc w wodzie.
Namoczoną fasole gotuj 1/2 godziny, lekko posól.
Po ugotowaniu przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Obiera się dobrze - jak bób.
Odważ 500g i przełóż do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlej 1/2 litra wody , do koszyczka włóż różyczki kalafiora, tyle, żeby był pełny koszyczek. Zamknij naczynie , gotuj 20 minut/temp. varoma, obr.2. Po ugotowaniu odważ 400g i przełóż do innego naczynia.
SMALEC-SMAROWIDŁO
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć przekrojoną na cztery części cebulę, dodać 75 g oleju, dusić 5 minut/obr.2/ temp. varoma.
Dodać odważoną fasolę i kalafior, dodać resztę oleju, zmiksować 30sek/obr.8 i dusic dalej 5 min/varoma/obr.2. Pod koniec gotowania dodac sól, tymianek, pieprz.
Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcic mocno, po wystudzenieu przechowywać w lodówce.
S M A C Z N E G O !!!!!!
FASOLI I KALAFIORA
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1785:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam i jest całkiem niezłe smarowidło .Napewno inne niż wszystkie znane
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
dodany do wypróbowania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Tak, Elu. Z kalafiorem jest bielutki. Mój mąż nie poznał z czego ten smalec. Ha, ha, ha
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu,przepis dodany do wypróbowania Pozdrawiam
właśnie miałam robić smalec wege Eli , ale dla odmiany wypróbuje z kalafiorem dzięki za przepis pozdrawiam
O, super Z kalafiorem będzie chyba jaśniejszy niż z jabłakmi. taki bielutki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?