thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ORZECHOWA KRUSZONKA

  • 200 g orzechów laskowych, ze skórkami
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki żółtka
  • 100 cukru trzcinowego

MASA MAKOWO-JABŁKOWA

  • 5 szt. średnich jabłek, obranych ze skórkipokrojonych w ćwiartki, około 500g
  • 100 g rodzynek
  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 120 g masła roztopionego
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli i kilka kropel octu jabłkowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ORZECHOWEJ KRUSZONKI
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy orzechy, mielimy 15 sek./obr 8

    2. Dodajemy masło w kawałkach i cukier trzcinowy, mieszamy 10 sek./ obr.5

    3. Dodajemy mąkę, proszek i żółtka, wyrabiamy 40 sek./Ciasto"Ciasto"

    4. Zawartość naczynia wyjmujemy na stolnicę (matę) , zagniatamy kruszonkę formując kulę, dzielimy ją na 4 części .

    5. 3/4 kruszonkowej kuli rozdrabniamy w rękach i wykładamy na blaszkę (posmarowana masłem i oprószoną mąką). Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C (termoobieg). Upieczony spód powinien być blady. Studzimy.
  2. MASA MAKOWO-JABŁKOWA
  3. 1 Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 4 białk, dodajemy szczyptę soli i kilka kropli octu jabkowego. Zakładamy motylek i ubijamy piane 3 min./temp.37 st.C/obr.3,5. Przekładamy do innego naczynia (miski)

    2. Do opróżnionego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy żółtka i cukier, ucieramy 4 min./temp. 37 st.C/obr.3. Pod koniec ucierania dodajemy roztopione wczesniej masło (chłodne)i dalej mieszamy 3 min./obr.3. Ustawiamy czas 3 minuty/obr.3 i stopniowo dodajmy masę makową, mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia

    3. Do zawartości naczynia dodajemy jabłka z rodzynkami, mieszamy 10 sek./obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3

    4. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy już tylko kopystką.

    5. Na wystudzonym spodzie rozkładamy masę makowo-jabłkową, a na niej rozkladamy resztę (1/4) kruszonki orzechowej. Pieczemy w temp. 165 st.C(termoobieg) 50-55 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy w dowolny sposób.

Porady

Porcja jest na blachę 25 x 35 cm. Mnie zostało sporo masy makowej bo mialam mniejsza blaszkę. Wykorzystałam ja do upieczenia w małej keksowej foremce na spodzie z pokruszonych herbatników. Też dobre. SMACZNEGO!

SŁODKIE ŚWIĘTA

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNE CIASTO Z MAKOWO-JABŁKOWĄ MASĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 16, 2018 at 12:07

    No cóż...juz któryś raz zwracam się z pytaniem do Gabi, ale ona chyba tylko "niektórym" udziela odpowiedzi...Przepis fajny, ale brak informacji ile cukru do masy makowej. Mam też wątpliwości co do wielkości kawałków jabłek-na wstecznych się nie rozdrobnią-ale może tak ma być? Niestety chyba się nie dowiemy-szkoda

  • stycznia 11, 2018 at 13:16

    Jabłek nie trzeba rozdrabniac? Wystarczy wrzucić pokrojone w ćwiartki i na wstecznych wymieszać?Nie będą za duże kawałki w cieście?

  • grudnia 23, 2016 at 11:09

    Witam,

    czy mają być 2 łyżeczki żółtka czy 2 żółtka??? Ile cukru do ucierania żółtek? Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie robienia.

  • grudnia 16, 2016 at 20:21

    Melduję, Gabrysiu, że ciasto pyszne. Pierwsza próba powidła się bez zarzutu. Jak nie przepadam za makowcami, tak to ciasto jest super. Smile

    Edyta K.

  • grudnia 16, 2016 at 01:40
    5.0

    Gabrysiu dzięki za przepis tmrc_emoticons.) Moja Teściowa się ucieszy gdy zrobię taki na Święta tmrc_emoticons.) Kiedyś ona podobny robiła ale od kilku lat już nic nie piecze. Super!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 15, 2016 at 10:55
    5.0

    Jak dla osoby, która nie lubi makowców, to w takim wydaniu ciasto jest pyszne. Zostałam poczęstowana i dlatego oceniam smak.Smile Pewnie jabłka dodają lekkości i wilgotności.

  • grudnia 15, 2016 at 10:26
    5.0

    Kolejne ciasto do wypróbowania, dziękuję za przepis Love

  • grudnia 15, 2016 at 09:10
    5.0

    Ciasto muszę wypróbować , pamiętam jak moja ciocia na święta zawsze piekła taki makowiec z jabłkami , był pyszny tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: