thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 01/07/14
zmieniono dnia: 01/07/14

Składniki

TAPENADA

  • 120 g oliwek zielonych bez pestek
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych
  • 60 g Migdałów
  • 1 ząbek czosku
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • kilka listków bazylii

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 220 g wody ciepłej
  • 40 g oliwy lub oleju
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania z

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA BAGIETKI
  1. Do naczynia dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrobić 2 min/obr.Ciasto"Ciasto" .

    Uformowac dwie bagietki, ponacinać ukosnie kopystką, posmarować roztrzepanym jajkiem, ulożyć w foremce.

    Wstawić do zimnego piekarnika, piec 30 min temp. 200st.- 10 minut termoobieg, potem zmienić na góra-dół.

  2. TAPENADA

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i zmiksować 20 sek/obr.8, Sprawdzić stopień rozdrobnienia i ewentualnie jeszcze przedłużyć czas miksowania - w/g gustu.

    Zgarnąć zawartość na dno naczynia, założyć motylek i jeszcze miksować  10sek/obr.4

    Konsystencja tapenady nie jest jednolita, wyraźnie są widoczne poszczególne składniki. Nie jest to gładka  pasta.

     

             SMACZNEGO

Porady

Tapenada jest na wzór przepisu ze  "smakoterapii". Świetny dodatek  nie tylko do bagietki, ale np. do słonych krakersów jako przekąska przy oglądaniu mundialowych meczów i nie tylko.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BAGIETKI "BŁYSKAWICZNE"

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 1, 2017 at 17:10
    4.0

    Bagietki w smaku rewelacyjne! Jednak moim zdaniem podany czas pieczenia jest za długi. Bagietki wyszły twarde, jakby miały skorupę a nie chrupiącą skórkę. Następnym razem skracam czas pieczenia.

  • września 8, 2015 at 13:58

    Wykorzystałam do bagietek mąkę pszenną 650 i też wyszły smaczne tmrc_emoticons.) Fajnie, że robi się je tak błyskawicznie Glasses Moment i są na stole tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 31, 2014 at 18:54

    Dodalam ziarna słonecznika, pestki dyni i czarnuszkę - pychotka ! Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • lipca 26, 2014 at 13:06
    5.0

    Gabrysiu... bagietki pyszne. Piekłam już wielkrotnie i zawsze znikają szybciutko ;o)

    ;o)

  • lipca 25, 2014 at 23:39

    Gabrysiu, robisz cuda tmrc_emoticons.) kolejny Twój przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką tego cuda tmrc_emoticons.) Wobec czego, będę do Ciebie zaglądała częściej tmrc_emoticons.)

    Pozdr.

  • lipca 6, 2014 at 20:56

    Do wypròbowania, Gabrysiu Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lipca 2, 2014 at 05:23

    No tak Gabrysiu ja rzadko wstawiam ciasto nie wyrośnięte ,dlatego na pewno go wykorzystam tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • lipca 1, 2014 at 21:54

    Haniu, one niewiele różnią się od Twoich. Uproszczony (skrócony) jest czas wykonania. Tę metodę stosujemy na prezentacjach. Zauważ, że wykorzystałam polecone przez Ciebie foremki. Bagietki to tez odmiana bułeczek, inny tylko kształt.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lipca 1, 2014 at 20:58

    Gabi spróbuję Twojej bagietki tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • lipca 1, 2014 at 20:41

    Witam, robię bardzo podobne bułeczki, tylko w formie tradycyjnych bułek. Różnią się nieco ilością wody, drożdży i oleju i ja do moich dodaję jeszcze słonecznik. Za sprawą mąki żytniej są bardzo wilgotne, więc te bagietki Twoje pewno teżtmrc_emoticons.)

    Meg

Are you sure to delete this comment ?