Składniki
TAPENADA
- 120 g oliwek zielonych bez pestek
- 60 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych
- 60 g Migdałów
- 1 ząbek czosku
- 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- kilka listków bazylii
- 250 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 g wody ciepłej
- 40 g oliwy lub oleju
- 40 g drożdży świeżych
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania z
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrobić 2 min/obr."Ciasto" .
Uformowac dwie bagietki, ponacinać ukosnie kopystką, posmarować roztrzepanym jajkiem, ulożyć w foremce.
Wstawić do zimnego piekarnika, piec 30 min temp. 200st.- 10 minut termoobieg, potem zmienić na góra-dół.
TAPENADA
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i zmiksować 20 sek/obr.8, Sprawdzić stopień rozdrobnienia i ewentualnie jeszcze przedłużyć czas miksowania - w/g gustu.
Zgarnąć zawartość na dno naczynia, założyć motylek i jeszcze miksować 10sek/obr.4
Konsystencja tapenady nie jest jednolita, wyraźnie są widoczne poszczególne składniki. Nie jest to gładka pasta.
SMACZNEGO
CIASTA BAGIETKI
Porady
Tapenada jest na wzór przepisu ze "smakoterapii". Świetny dodatek nie tylko do bagietki, ale np. do słonych krakersów jako przekąska przy oglądaniu mundialowych meczów i nie tylko.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bagietki w smaku rewelacyjne! Jednak moim zdaniem podany czas pieczenia jest za długi. Bagietki wyszły twarde, jakby miały skorupę a nie chrupiącą skórkę. Następnym razem skracam czas pieczenia.
Wykorzystałam do bagietek mąkę pszenną 650 i też wyszły smaczne Fajnie, że robi się je tak błyskawicznie Moment i są na stole Pozdrawiam
Dodalam ziarna słonecznika, pestki dyni i czarnuszkę - pychotka !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Gabrysiu... bagietki pyszne. Piekłam już wielkrotnie i zawsze znikają szybciutko ;o)
;o)
Gabrysiu, robisz cuda kolejny Twój przepis dodałam do wypróbowania
Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką tego cuda Wobec czego, będę do Ciebie zaglądała częściej
Pozdr.
Do wypròbowania, Gabrysiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No tak Gabrysiu ja rzadko wstawiam ciasto nie wyrośnięte ,dlatego na pewno go wykorzystam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, one niewiele różnią się od Twoich. Uproszczony (skrócony) jest czas wykonania. Tę metodę stosujemy na prezentacjach. Zauważ, że wykorzystałam polecone przez Ciebie foremki. Bagietki to tez odmiana bułeczek, inny tylko kształt.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabi spróbuję Twojej bagietki
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, robię bardzo podobne bułeczki, tylko w formie tradycyjnych bułek. Różnią się nieco ilością wody, drożdży i oleju i ja do moich dodaję jeszcze słonecznik. Za sprawą mąki żytniej są bardzo wilgotne, więc te bagietki Twoje pewno też
Meg
Are you sure to delete this comment ?