Składniki
CIASTO
- 500 g jagód
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
- 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
- 240 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cukier, zemleć na puder 15sek/obr.10, przełożyć do innego naczynia.
2. D"Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka, 40 g zmielonego cukru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5. Ciasrto wyjąć, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w filię i schować na 1 gozinę do zamrażalnika.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
4. Blachę prostokątną o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. /Każdą kulę pokroić na 8 części, wkładać kolejno do "Blokada naczynia miksującego" , rozdrabniać 8sek/obr.4 i równomiernie wysypywać na blachę (jeśli zostaną duże nierozdrobnione kawałki, ponownie rozdrobnić 5 sek/obr.4). Na ciście równomiernie rozłożyć jagody.
5. Do umytego i dokładnie osuszonego "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę ok. 4 min./obr.3,5, w trakcie ubijania, po upływie 1,5 minuty, stopniowo dodaqwać przez otwór w pokrywie , wcześniej zmielony culier. Piane równomiernie rozłożyć na jagodach.
6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30min, aż piana będzie miała kolor złoty. Pozostawić w zamkniętym l wyłączonym piekarniku na ok. 10 minut.
SMACZNEGO
CIASTO
Porady
Przepis pochodzi od Vorwerk, chyba z jakiegoś newslettera. Wydrukowalam i upiekłam. Jest wspaniałe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam z mrożoną jagodą kamczacką i wyszło pyszne, ale piekłam ponad godzinę. Zabezpieczyłam górę blachą, żeby nie przypalić bezy. Była rumiana, ale chrupiąca.
Witam, czy komuś wyszło z mrożonymi owocami? Bo o tej porze roku mam tylko takie i nie wiem czy w ogóle się za to zabierać.
Ciasto wyszło bardzo smaczne w smaku,,,tylko piana z białek nie wyszła chrupiąca (czy ma wyjsć gumowata?)
ciasto pyszne zrobiłam z lesnymi boròwkami ciekawa jestem czy z amerykańka boròwka ktoś robił a z mrożona?
Delikatne, przepyszne ciasto. Wyszło idealnie.
A mi nie wyszło może to wina mrożonych jagód?
[[wysiwyg_imageupload:2568:]]Wyszło genialne! Szybkie, proste, polecam.
Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole : )
Ciasto przepyszne i łatwe w wykonaniu, polecam.
Zachęcam do upieczenia, zaczynają się czarne jagody. Ciasto jest pyszne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
To ciasto jest wspaniałe
Are you sure to delete this comment ?