thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/07/14
zmieniono dnia: 24/07/14

Składniki

CIASTO

  • 500 g jagód
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 240 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cukier, zemleć na puder 15sek/obr.10, przełożyć do innego naczynia.

    2. DBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka, 40 g zmielonego cukru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia,  wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5. Ciasrto wyjąć, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w filię i schować na 1 gozinę do zamrażalnika.

    3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

    4. Blachę prostokątną o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. /Każdą kulę pokroić na 8 części, wkładać kolejno do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , rozdrabniać 8sek/obr.4 i równomiernie wysypywać na blachę (jeśli zostaną duże nierozdrobnione kawałki, ponownie rozdrobnić 5 sek/obr.4). Na ciście równomiernie rozłożyć jagody.

    5. Do umytego i dokładnie osuszonego  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę ok. 4 min./obr.3,5, w trakcie ubijania, po upływie 1,5 minuty, stopniowo dodaqwać przez otwór w pokrywie , wcześniej zmielony culier. Piane równomiernie rozłożyć na jagodach.

    6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30min, aż piana będzie miała kolor złoty. Pozostawić w zamkniętym l wyłączonym piekarniku na ok. 10 minut.

                         SMACZNEGO

Porady

Przepis pochodzi od Vorwerk, chyba  z jakiegoś newslettera. Wydrukowalam i upiekłam. Jest wspaniałe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO Z JAGODAMI POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?