thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez gabi49
opublikowany: 10/30/13
zmieniono dnia: 10/31/13

Składniki

CIASTO

  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek wody
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki

WIERZCH TARTY

  • 2 duże jabłka, obrane, bez szypułek
  • 1/2 litra białego wina pół wytrawnego
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrabiać 30sek/ obr.5-6

    Gotowe ciasto włożyc do lodówki na około 1/2 godziny.

    Potem nagrzac piekarnik do 175 st.C i w tym czasie przygotować wierzch  tarty.

     

  2. WIERZCH TARTY

    Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki 5-7 mm

    Połowe wina wlac do naczynia , założyć motylek, wsypać cukier i

    cukier waniliowy, gotować 8 minut./temp.90st.C.W czasie gotowania , po upływie 5 minut, wlać resztę wina z rozprowadzonym w nim  budyniem.

     

    Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć  dno i boki na wysokość 4 cm natłuszczonej formy do tarty lub tortownicę .

    Na ciasto poukładać połówki plasterków jabłek w taki sposób, żeby jeden plasterek zachodził na drugi, wokół formy. Na wyłożone jabłka wylać  ugotowaną masę budyniowo-winną. (Ta ma konsystencję kisielu), włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.

    SMACZNEGO!

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1784:]]Na wierzch upieczonej tarty można ozdobnie wycisną bitą śmietanę, posypac cynamonem lub wiórkami czekolady, w/g własnych upodobań.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA Z JABŁKAMI I WINEM

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?