Składniki
CIASTO
- 180 g ziemniaków ugotowan
- 1 jajo kurze
- 200 g mąki graham, pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej typ 650, lub typ 480
- 35 g drożdży świeżych
- 15 g siemienia lnianego
- 150 g kefiru naturalnego ( może być odtłuszczony
- 100 g wody ciepłej
- 30 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy keir i wodę , dodajemy drożdże 2 min /37st. C/obr.2
2. Dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności , wyrabiamy 3 min /"Ciasto" , zwalniamy pokrywe i pozostawiamy w naczyniu ciasto na około 1/2 godz, do wyrośnięcia, aż sięgnie otworu pokrywy. Jeszcze raz wyrabiamy 1,5 minuty /"Ciasto"
3. Wyjmujemy ciasto do podłużnej foremki dł. 40cm, wygladzamy mokrymi dłońmi i pozostawiamy do kolejnego wyrosnięcia na około 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C
4. Po wyrośnięciu, nacinamy chlebek ukośnie kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
5. Pieczemy 10 minut w tremoobiegu, potem 20 minut "góra-dół " i na koniec 10 minut "dół" . W sumie pieczemy 40 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki na kratkę do ostygnięcia.
CIASTA CHLEBOWEGO
Porady
Chlebek długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wilgotny , nie kruszy się.
Ja zawijam w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładam do chlebaka. można też rozkroić i połowę schować owiniętą w folię do zamrażarki .Po rozmrozeniu jest nadal świeżutki.
S M A C Z N E G O !!!![[wysiwyg_imageupload:1692:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam 30 g otrąb pszennych zamiast mąki graham (nie miałam). Polecam.
Dziś upiekłam chlebek. Nie miałam mąki pszennej graham, więc użyłam pszennej razowej. Posypałam ziarenkami słonecznika. Wyszedł przepyszny i wyglada tak, jak Twój - piękne pory . Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i wypróbowałam. Dodaję do ulubionych i będę piekła często. Bardzo dziękuję
Dziękuję za pochwały. Wiedziałm, że tak będzie. Pozdrawiam i życzę smakowitości w Święta.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Chleb wyszedł REWLACYJNY! Chrupiącą skórka, w środku miękki.
Na 100 % wchodzi do naszego jadłospisu - szczególnie, że robi się go w tz międzyczasie
Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie spróbowali
Napisz, jak Ci wyszedł. Ja piekę go "na okrągło".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuje Gabi za szybką odpowiedź
Aż wstyd sie przyznać - jeszcze nigdy nie piekłam chleba
pozdrawiam!
Pszenna graham jest odmianą mąki pełnoziarnistej, ale to jest mało istotne. Możesz domieszać też inną pełnoziarnistą, możesz piec tylko z pszennej. Chlebek będzie bardzo dobry.
Tutaj krótkie wyjasnienie :zarówno mąka graham, jak i razowa są mąkami pełnoziarnistymi, jednak sposób ich produkcji jest inny (graham ma oddzielnie mielone różne części ziarna i dopiero łączone, a razowa ma mielone wszystko naraz
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Proszę o radę!
Czy mąka pszenna graham to tak pełnoziarnista np. Lubelli?
Aga, ta "zabawa" w wyrastanie ma swój sens. Pozbywamy się w ten sposób większych ilości glutenu i chlebek jest mięciutki. Można też zrezygnowac z drugiego wyrastania w foremce i włączyc od razu pieczenie góra-dół. Wypróbuj, która maetoda jest lepsza.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypróbowałam przepis w tym tygodniu. Chlebek REWELACJA Trochę jest z nim "zabawy" przez to dwukrotne wyrastanie i trzeba przy pieczeniu też pilnować tych wszystkich "zmian", ale warto
Zagości na stałe w mojej kuchni !!!
Aga_bb