thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez gabi49
opublikowany: 10/18/13
zmieniono dnia: 08/18/17

Składniki

CIASTO

  • 180 g ziemniaków ugotowan
  • 1 jajo kurze
  • 200 g mąki graham, pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej typ 650, lub typ 480
  • 35 g drożdży świeżych
  • 15 g siemienia lnianego
  • 150 g kefiru naturalnego ( może być odtłuszczony
  • 100 g wody ciepłej
  • 30 g oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA CHLEBOWEGO
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy keir i wodę , dodajemy drożdże 2 min /37st. C/obr.2

    2. Dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności , wyrabiamy 3 min /Ciasto"Ciasto" , zwalniamy pokrywe i pozostawiamy w naczyniu ciasto na około 1/2 godz, do wyrośnięcia, aż sięgnie otworu pokrywy. Jeszcze raz wyrabiamy 1,5 minuty /Ciasto"Ciasto"

    3. Wyjmujemy ciasto do podłużnej foremki  dł. 40cm, wygladzamy mokrymi dłońmi  i pozostawiamy do kolejnego wyrosnięcia na około 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C

    4. Po wyrośnięciu, nacinamy chlebek ukośnie kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    5. Pieczemy 10 minut  w tremoobiegu, potem 20 minut  "góra-dół " i na koniec 10 minut "dół" . W sumie pieczemy 40 minut.

    6. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki na kratkę do ostygnięcia.

Porady

Chlebek długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wilgotny , nie kruszy się. 

Ja zawijam w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładam do chlebaka. można też rozkroić i połowę schować owiniętą w folię do zamrażarki .Po rozmrozeniu  jest nadal świeżutki. 

S M A C Z N E G O !!!![[wysiwyg_imageupload:1692:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBEK Z ZIEMNIAKAMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 18, 2017 at 19:35
    5.0

    Bardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam 30 g otrąb pszennych zamiast mąki graham (nie miałam). Polecam.

  • września 3, 2015 at 19:17
    5.0

    Dziś upiekłam chlebek. Nie miałam mąki pszennej graham, więc użyłam pszennej razowej. Posypałam ziarenkami słonecznika. Wyszedł przepyszny i wyglada tak, jak Twój - piękne pory tmrc_emoticons.) . Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i wypróbowałam. Dodaję do ulubionych i będę piekła często. Bardzo dziękuję

  • kwietnia 2, 2015 at 16:45

    Dziękuję za pochwały.  Love Wiedziałm, że tak będzie. Pozdrawiam i życzę smakowitości w Święta.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 2, 2015 at 16:26
    5.0

    Chleb wyszedł REWLACYJNY!  Chrupiącą skórka, w środku miękki. 

    Na 100 % wchodzi do naszego jadłospisu - szczególnie, że robi się go w tz międzyczasie tmrc_emoticons.) 

    Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie spróbowali tmrc_emoticons.) 

  • kwietnia 1, 2015 at 20:41

    Napisz, jak Ci wyszedł. Ja piekę go "na okrągło".

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 1, 2015 at 07:11
    5.0

    Dziękuje Gabi za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.) 

    Aż wstyd sie przyznać - jeszcze nigdy nie piekłam chleba tmrc_emoticons.) 

    pozdrawiam!

  • marca 31, 2015 at 22:44

    Pszenna graham jest odmianą mąki pełnoziarnistej, ale to jest mało istotne. Możesz  domieszać też inną  pełnoziarnistą, możesz piec tylko z pszennej. Chlebek będzie bardzo dobry. Big Smile

    Tutaj krótkie wyjasnienie :zarówno mąka graham, jak i razowa są mąkami pełnoziarnistymi, jednak sposób ich produkcji jest inny (graham ma oddzielnie mielone różne części ziarna i dopiero łączone, a razowa ma mielone wszystko naraz 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 31, 2015 at 19:27
    5.0

    Proszę o radę! 

     

    Czy mąka pszenna graham to  tak pełnoziarnista np. Lubelli? 

  • lutego 11, 2015 at 08:22

    Aga, ta "zabawa" w wyrastanie ma swój sens. Pozbywamy się w ten sposób większych ilości glutenu i chlebek jest mięciutki. Można też zrezygnowac z drugiego wyrastania w foremce i włączyc od razu pieczenie góra-dół. Wypróbuj, która maetoda jest lepsza. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • listopada 6, 2014 at 18:15
    5.0

    Wypróbowałam przepis w tym tygodniu. Chlebek REWELACJA tmrc_emoticons.) Trochę jest z nim "zabawy" przez to dwukrotne wyrastanie i trzeba przy pieczeniu też pilnować tych wszystkich "zmian", ale warto  tmrc_emoticons.D

    Zagości na stałe w mojej kuchni !!!

    Aga_bb

Are you sure to delete this comment ?