Składniki
- 510 g mąki pszennej
- 360 g cukru
- 250 ml jasnego piwa, może być cytrynowe
- 225 ml oleju, z pestek winogron
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wbić jajka i zmiksować kilka sekund przy obrotach na poz. 3-4. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 4 dodać cukier, cukier waniliowy - chwilke miksować, nastepnie dodać mąkę, sól, proszek oraz olej i wlać piwo i miksować - ogólny czas ok.2 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać na poz. 1.
Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (jedna duża lub dwie małe). Piec 45-60 minut w temp. 180 stopni aż babka się ładnie zarumieni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą. Babka jest bardzo dobra, nie czuć w niej piwa i jest bardzo wilgotna.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis. Z podanych składników wychodzą hurtowe ilości ciasta. Wykorzystałam je do przygotowania mufinek (18 sztuk) oraz babki (mała keksówka). Polecam dodać jakiś aromat do ciast o zdecydownym smaku, aby nadać ciastu wyrazistości.
Dziękuje Grażynko ciesze się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Babka pyszna Polecam
No i BOMBA!!!Wiem, że łatwiej i praktyczniej jest przy takim urzadzeniu podać wagę no i teraz oczywiście z miłą chęcią upiekę to przepyszne ciacho ;P bo wiem, że zachowam proporcje Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Jest kilka przepisów na TM na szklanki...ale jeżeli to faktycznie przeszkoda to oczywiście modyfikuje przepis i podaje w g...przepis robiłam ze starego przepisu mojej mamy właśnie na szklanki i z rozpedu wpisałam go w orginalnej wersji. Ale dziekuję za cenną uwagę i pozdrawiam, polecam wypróbować przepis babka jest rewelacyjna.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chyba tak bardzo przyzwyczailiśmy się do przepisów do TM, że aż razi taki przepis na szklanki...chetnie bym nawet taka babkę zrobiła...ale nie mam szklanki...może nastepnym razem warto zapisać wagę...Pozdrawiam