thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 07/10/12
zmieniono dnia: 07/10/12

Składniki

Kruszonkę

  • 70 g masła
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru

Chałkę

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 65 g mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania chałek
  • 1 budyń waniliowy+350 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kruszonka - do naczynia wkladamy masło i roztapiamy go czas 50 sek, temp. 50 st, obr.2. Nastepnie dodajemy cukier i mąkę i miksujemy czas 20 sek, obr.3. Przekładamy kruszonkę do miseczki i wkładamy ją do lodówki.

    Budyń - budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu wykorzystując tylko 350 ml mleka, studzimy.

    Chałka - do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Następnie wkruszamy drożdże i zasypujemy łyżeczką cukru, zostawiamy w takiej postaci na 5 minut (ja w tym czasie przygotowałam budyń). Następnie wsypujemy do naczynia mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto czas 2 minuty pozycja Interwał. Ciasto przekladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na conamniej godzinę, aby wyrosło.

    Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej części formujemy na podsypanej mąką stolnicy wałkiem podłużny placek, na każdym kawałku układamy porcje budyniu - tak jak widoczne to jest na zdjęciach, rolujemy w taki sposób aby przykryć budyń, z trzech wałków zaplatamy warkocz, tak samo z trzech nastepnych - wyjdą nam dwie chałki. Chałki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut.

    Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, wyjmujemy z lodówki kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami lub widelcem i posypujemy chałki.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka z budyniem i kruszonką :-)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: