Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 180 g mleka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 jajko + 1 do posmarowania
- 1 cukier waniliowy
- 80 g masła
Farsz:
- 300 g marchewki
- 700 g jabłek
- 60 g rodzynek
- 60 g bułki tartej
- 70 g cukru
- 30 g masła
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder do lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Farsz - marchewkę obrać, pokroić na kawałki i włożyc do naczynia, zmiksować czas 30 sek/ obr.3. Dodać cukier i masło i gotować czas 10 min/ 90 st/ obr.2. W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć i pokroić w małą kostkę. Marchew przełozyć do miski z jabłkami zostawiając w naczyniu dwie łyżki marchewki, nastepnie dodać do jabłek rodzynki, bułkę tartą i wymieszać w misce.
Ciasto - do naczynia z pozostawioną marchewką wlać mleko, nastepnie dodać drozdże, miękkie masło, sól, cukier, jajko, cukier waniliowy i makę i wyrobić czas 2 min/ Interwał. Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkowac na prostokąt, rozłożyć połowę farszu, można posypać cynamonem i zawinąć jak roladkę, pokroic na kawałki - z jednej części wychodzi 12-14 kawałków, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenialekko spłaszczając kazdą bułeczkę, posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak samo z drugą częścią ciasta i farszu.
Lukier - w miseczce wycisnąć sok z połowy cytryny i dodawać po łyżeczce cukru pudru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, gęstego lukru.
Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni.
Upieczone bułeczki posmarować przygotowanym lukrem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gratuluję pomysłu z tą marcheweczką! Wyszły przepyszne, wręcz orzeźwiający smak. Nie dawałam rodzynek i bułki tartej do farszu. Jabłka rozdrobniłam w TM zamiast kroić.
Superbułeczki,smakowały całej rodzince.Dziś zrobię je znòw.
Daje do wyprobowania
Pyszne. A jak efektownie wyglądają. Zrobię jeszcze nie raz
Pyszne bułeczki , długo zachowują świeżość
Pyszne bułeczki , długo zachowują świeżość
Pyszne i proste w wykonaniu.
To kolejny Twój przepis, z którego skorzystałam. Tym razem zrobiłam (jak kto głupi pół porcji, wydawało mi się, że wyjdzie tego dużo, bo piekłam jeszcze inne ciasta. Są przepyszne. Gratuluję pomysłu i dziękuję
Przesmaczne! No i sposób na przemycenie marchwi do żołądków moich niejadkow
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Witaj aivlys bardzo mi miło, że upiekłaś moje buły i smakują u nas też są hitem dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?