Składniki
- 250 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 70 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 500 g mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 170 g kaszy manny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć połamane ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę i wysmarować ją masłem, wyłożyć spód ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.
Następnie do naczynia wlac mleko, 100 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.
W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i przestudzić.
Następnie do czystego naczynia wkładamy serek mascarpone z 50 g cukru i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy cytryny i przestudzoną żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z kaszy, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto żadna rewalacja. Do spodu ciasteczkowego dodałem 30g więcej masła-było spójne i tłuste. Jednak masa z kaszy mannej jest twarda. Masa serowa ok. Ogólnie nie polecam
Wczoraj robiłam,jest pyszne
Spód się rozsypuje, grysik wychodzi za twardy :'(
Korzystam z większości Twoich przepisów i tym razem także się nie zawiodłam. Wyszło super, polecam
zrobiłam ciasto na święta i niestety spód podczas krojenia rozsypał się w drobny mak, te ciasteczka nie trzymają się kupy masa grysikowa wyszła za twarda, a robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie
Mój mąż tak strasznie polubił to ciasto że robię je zazwyczaj 3 razy w miesiącu bo on by tylko je jadł a ja nie moge nawet nic innego wypróbować upiec
ale tak ogólnie mówiąc to ciasto PYCHOTKA
Ciasto pyszne!!! Tylko spód mi sie cos nie skleił
Bardzo dobre ciasto, latwe i szybkie [[wysiwyg_imageupload:2240:]]Nie mialam migdalow wiec posypalam gorzka czekolada.
Bardzo sie ciesze ze ciasto smakowalo faktycznie szybko znika ja ostatnio zrobilam z mala modyfikacja a mianowicie pomiedzy biale warstwy dalam troszke dzemu porzeczkowego. Wyszlo tez pyszne z nutka kwasnego dzemiku dziekuje za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, Twoja pychotka jest pychotką.! Zrobiłam synowi na urodziny ,był zachwycony. Zniknęło błyskawicznie. Dzięki za pychotkę. Pozdrawiam serdecznie :O
Are you sure to delete this comment ?