- TM 5
Składniki
DO POSYPANIA BLACHY
- mąka migdałowa lub jaglana
PROSTOKĄTNA FORMA DO CIASTA (OK.29 X 36 cm)
CIASTO
- 100 g migdałów w słupkach (lub całych)
- 150 g cukru trzcinowego (lub 80 g ksylitolu)
- 8 jaj
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300 g suchego maku
- 600 g jabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, bez skóry)
DO POSYPANIA
- wiórki kokosowe lub słupki migdałowe
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady (np.Lindt 70%)
- 80 g mleka kokosowego (np. z puszki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. rozgrzać piekarnik - temp. 190st
2. tylko spód formy do ciasta posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub jaglaną (odstawić)
3. do naczynia miksującego wsypać migdały, nałożyć miarkę, zemleć na mąkę 10s/obr.10, odstawić do innego naczynia
4. do naczynia miksującego wsypać mak, nałożyć miarkę, zemleć 30s/obr.10, przełożyć do wcześniej zrobionej mąki midałowej
5. do naczynia miksującego wsypć cukier, nałożyć miarkę zemleć na puder 10s/obr. 10, dodać masło i same żółtka (białka odstawić do innego naczynia) , ucierać 2min/obr.5
6. dodać jabłka, ucierać 15s/obr.4
7. dodać zmielony mak, mąkę migdałową i sodę, wymieszać 1min/obr.4, masę przełożyć do innego naczynia
8. umyć Thermomix (1litr ciepłej wody, kropla płynu do mycia naczyć, nałożyć miarkę, zmiksować 10 sek/obr8-10), opłukać i osuszyć naczynie miksujące
9. nałożyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st/obr.4
10. białka przełożyć do wcześniej zrobionej masy, wszystko delikatnie wymieszać silikonową łopatką
11. gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia ciast,
12. na 2 stopniu od dołu piekarnika włożyć ruszt, na nim postawić formę z ciastem, piec w temp. 190st przez 45-50 min - Gdy już ciasto jest upieczone i ostygło można przygotować POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.
Do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, i dodać mleko kokosowe, nałożyć miarkę podgrzewać 5min/temp.80st/obr.1
Polewę rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi lub lekko prażonymi słupkami migdałów.
Jeżeli polewa jest mało plastyczna mozna dodać 2 łyżki wody
Porady
CIASTO BEZ LAKTOZY ,BEZ NABIAŁU: zamiast masła można dodać 125g oleju
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam na wigilię. Wszystkim bardzo smakował. Dziękuję
Piekę .na termoobiegu. Zależy od piekarnika.
mam w swoich przepisach jaglane pieczywo chrupkie, zamiast maki gryczanej można dodać właśnia mąkę z amarantusa, lub mąkę z komosy ryżowej
super przepis. mi też wyszedł 'mokry' ale raczej taki ma być. Pani Joanno jestem fanką Pani przepisów
p.s. Szukam czegoś fajnego (niekoniecznie na słodko) z komosą ryżową i kaszą amarantus, jakby miała Pani jakiś przepis to chętnie przetestuję.
Ten makowiec ma być taki mokry czy mi się nie dopiekł? W smaku bardzo dobry ☺
Pyszny, dzieki za przepis miałam co zjesc na świetach
Bardzo dziwna sprawa z tymi białkami. Pomysł zaczerpnęłam od mojego kolegi i za każdym razem dobrze się ubijają. Bardzo ważne jest , aby naczynie miksujące było suchutkie. Ale jeżeli wychodzi bez podgrzewania to proszę się tego sposobu trzymać. Pozdrawiam
Niestety po podgrzaniu białek zrobiła sie woda - kolejne białka bez grzania ubiły sie i ciastko wyszło ok, jak dla mnie troche za mało słodkie. Polewe zastąpiłem lukrem.
Are you sure to delete this comment ?