![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sur5ybi3-31b7d-831702-cfcd2-241et37h/39306ad2-80b4-472c-ad3e-a545d974e096/main/lody-kokosowe-straciatella-bez-laktozy.jpg)
- TM 5
Składniki
SKŁADNIKI
- 800 g mleka kokosowego bez konserwantów (2 puszki)
- 1 szczypta soli, opcjonalnie
- 1 laska wanilii, opcjonalnie
- 100 g gorzkiej czekolady 70-85%, np. Lindt
- 4-6 żółtek
- 120-140 g cukru trzcinowego, (lub 90g xylitolu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia
2. przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, całość włożyć do naczynia miksującego
3. dodać mleko kokosowe, cukier, żółtka, sól, gotować 8min/90st/obr.2
4. usunąć laskę wanilii
5. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić
6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.
7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4
8. formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smak masy boski, mogłabym zjeść bez zamrażania. Czekolada w podanej ilości zgubiła smak kokosa, masa zrobiła się wiórowata i niepotrzebnie bardziej kaloryczna, ale to moje osobiste doznania smakowe. Będę próbowała z mniejszą ilością czekolady.
Robiłam dwa razy
lody są pyszne
goście zachwyceni i zaskoczeni, że można zrobić takie dobre domowe lody. No i córeczka która jest uczulona na białko mleka krowiego też mogła je zjeść co cieszy mnie podwójnie
POLECAM!
Uwaga dla bezglutenowców - czekolada Lindt może zawierać gluten![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Cieszę się, że są smakosze mleka kokosowego, poza tym to alternatywa dla mleka krowiego, które często wywołuje alergie. Pozdrawiam ASIA MORAWSKA
To również przepis dla mnie .Dziękuję
Polecam !
Ależ to przepis dla mnie! Już nie pamiętam kiedy jadłam lody inne niż sorbety! Biegnę dzisiaj po mleko kokosowe i robię! Dziękuję za przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?