Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyzki oleju
- Farsz:
- 750 g pieczarek
- pół małej kapusty
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Farsz:
Pieczarki obrać, pokroić i włożyć do naczynia, zmiksować obr.poz.5, czas 10 sekund, w razie potrzeby pomóc kopystką. Pieczarki przełozyc na patelnię, wlać olej i dusić. Nastepnie do naczynia włozyć kawałki kapusty i cebulę, zmiksować obr.poz.5, czas 5-10 sekund. Przełozyć na patelnię do pieczarek i dusić, przyprawić i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać.
Ciasto:
Do naczynia włozyc wszystki składniki, wyrobić obr.poz. Interwał, czas 1 minuta.
Ciasto wyłozyć na wysypana maką stolnicę i rozwałkować (w razie potrzeby jeszcze wyrobić chwilkę ręcznie). Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno-owalnym posypac mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i przykryć ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem pokroić na kawałki, wychodzi 16-18 sztuk, przełożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym białkiem, które nam zostało. Każdy pasztecik przycisnąć na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
Podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Latwy i szybki przepis , paszteciki wysmienite, palce lizac .
Naprawdę tak super wyszły Wam paszteciki przy 2 dkg drożdży?
Bardzo smaczne! Zrobiłam z farszem, który mi został z pierogów i z pieczarkami ale nadzień może być wiele😀
Wrzoska69:
Witam,
Ile kapusty kiszonej ?
Przepis dobry ale o soli ktoś zapomniał.
Czy można w tym przepisie wykorzystać drożdże instant?
Paszteciki rewelacja, zwłaszcza cisto. Ja do pieczarek dodałam kapustę kiszoną. Całość wyszła bardzo smakowita.
Paszteciki super! Robłam na wigilię z kapustą i grzybami. Ciasto mięciutkie, przez całe święta smakowały rewelacyjnie. Polecam!
bardzo smaczne i pięknie rośnie ciasto
Paszteciki super. Teraz spróbuję zrobić z kapusta kiszoną i grzybkami.Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?