Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 04/03/13
Składniki
- 1 - 2 papryczki chilli, bez pestek
- 0,5 pęczka Natki pietruszki, bez łodyg
- 200 g czosnku
- 300 g oliwy z oliwek, extra vergin
- 1 łyżeczka soli
- 80 g soku z cytryny
- 400 g makaronu spaghetti
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli i natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8 , przełożyc do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 6 s/obr. 5 .
- Dodać 50 g oliwy, poddusić 2 min 30s/Varoma/obr. 2.
- Dodać sól, sok z cytryny, resztę oliwy, rozdrobnioną papryczkę i pietruszkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Na jedną porcję odmierzyć ok.100-120 g makaronu spaghetti , ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą porcję wymieszać z 2-3 łyżkami sosu czosnkowo-paprykowego.
Porady
Pozostały sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka tygodni.
Taki zapas pozwoli na szbkie przygotowanie smacznego dania, które będzie przydatne przy niespodziewanej wizycie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
zrobilam, ale bez rewelacji i tez jakis taki gorzki posmak sosu...
czym może być spowodowany gorzki posmak ?
ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc.
ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc.
Masz racje Elu , nie przeczytalam wskazòwki Fakt, na zapas. Nawet mi to do glowy nie przyszlo, bo to szybkie danie i szczerze mòwiac, zawsze przygotowuje swieze, poniewaz spaghetti, ugotowane ida na goracy olej, calosc podajemy na goraco. Podgrzewac 2 razy takiej "olejnej " przyprawy nie lubie A jesli sie doda zimny olej, spaghetti wyjda letnie i tez nikt nie bedzie jadl No i ja robie iscie po wlosku . Spaghetti olio, aglio, peperoncino, nie zawieraja ani cytryny, ani pietruszki. Nie wiem jak ten dodatek sie przedstawia, bo nie robilam, mysle, ze jest ròwniez smaczny, choc zupelnie inny Ktòregos dnia spròbuje, ale na zapas sosu nie zostawie, jakos to nie po mojemu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja ten przepis zrozumiałam tak, że sosu robimy cały słój -na zapas, jak przyjdą niespodziewani goście A jak ugotujemy malaron, to na jedną porcję bierzemy (z tego słoja) 2-3 łyżki sosu... I chyba stąd takie ilości czosnku i oliwy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wkradl sie blad, jak nic Na 400g spaghetti starcza 2 ( gòra 3, jesli ktos lubi) zabki czosnku, i oleju tez jest za duzo, starczy 80-100g Poza tym, spaghetti sa bardzo dobre, choc niezbyt dietetyczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
oj chyba naprawdè duzo tego czosnku
Bardzo smaczne. Dodaliśmy jednak 20g czosnku a nie 1/5 kg jak jest w przepisie .