thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 03/4/13

Składniki

  • 1 - 2 papryczki chilli, bez pestek
  • 0,5 pęczka Natki pietruszki, bez łodyg
  • 200 g czosnku
  • 300 g oliwy z oliwek, extra vergin
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g soku z cytryny
  • 400 g makaronu spaghetti

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

     

    1. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli i natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8 , przełożyc do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 6 s/obr. 5 .
    3. Dodać 50 g oliwy, poddusić 2 min 30s/Varoma/obr. 2.
    4. Dodać sól, sok z cytryny, resztę oliwy, rozdrobnioną papryczkę i pietruszkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
    5. Na jedną porcję odmierzyć ok.100-120 g makaronu spaghetti , ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą porcję wymieszać z 2-3 łyżkami sosu czosnkowo-paprykowego.

Porady

Pozostały sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka tygodni.


Taki zapas pozwoli na szbkie przygotowanie smacznego dania, które będzie przydatne przy niespodziewanej wizycie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Spaghetti Aglio e Olio

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 21, 2016 at 15:53
    2.0

    zrobilam, ale bez rewelacji i tez jakis taki gorzki posmak sosu...

  • czerwca 1, 2016 at 16:54

    czym może być spowodowany gorzki posmak ?

  • marca 6, 2013 at 22:33

    ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc. tmrc_emoticons.)

  • marca 6, 2013 at 22:33

    ja ròwniez podzielam opiniè Veroniki.Tutaj we Wloszech robi siè przewaznie tà potrawè na swiezo......ale ten sos jakby odjol czosnek a dodal wiècej soku z cytryny i pietruszki, to mozna, zrobic mièsko np schab wczesniej ugotowany i cienko pokrojony,zalac tym sosem na noc i mièc pyszne danie na zimno np na Wielkanoc. tmrc_emoticons.)

  • marca 6, 2013 at 12:53

    Masz racje Elu , nie przeczytalam wskazòwki tmrc_emoticons.)  Fakt, na zapas. Nawet mi to do glowy nie przyszlo, bo to szybkie danie i szczerze mòwiac, zawsze przygotowuje swieze, poniewaz spaghetti, ugotowane ida na goracy olej, calosc podajemy na goraco. Podgrzewac 2 razy takiej "olejnej " przyprawy nie lubie tmrc_emoticons.) A jesli sie doda zimny olej, spaghetti wyjda letnie i tez nikt nie bedzie jadl tmrc_emoticons.) No i ja robie iscie po wlosku . Spaghetti olio, aglio, peperoncino, nie zawieraja ani cytryny, ani pietruszki. Nie wiem jak ten dodatek sie przedstawia, bo nie robilam, mysle, ze jest ròwniez smaczny, choc zupelnie inny tmrc_emoticons.) Ktòregos dnia spròbuje, ale na zapas sosu nie zostawie, jakos to nie po mojemu tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 5, 2013 at 16:32

    Ja ten przepis zrozumiałam tak, że sosu robimy cały słój -na zapas, jak przyjdą niespodziewani goście  tmrc_emoticons.)  A jak ugotujemy malaron, to na jedną porcję bierzemy (z tego słoja) 2-3 łyżki sosu...  tmrc_emoticons.)  I chyba stąd takie ilości czosnku i oliwy  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 5, 2013 at 08:59

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Wkradl sie blad, jak nic  tmrc_emoticons.;) Na 400g spaghetti starcza 2 ( gòra 3, jesli ktos lubi) zabki czosnku, i oleju tez jest za duzo, starczy 80-100g  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Poza tym, spaghetti sa bardzo dobre, choc niezbyt dietetyczne  Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 4, 2013 at 22:13

    oj chyba naprawdè duzo tego czosnku tmrc_emoticons.)

     

  • grudnia 1, 2011 at 23:31

    Bardzo smaczne. Dodaliśmy jednak 20g czosnku a nie 1/5 kg jak jest w przepisie Big Smile.

     

Are you sure to delete this comment ?