- TM 5
Składniki
składniki
- 2 marchewki(średnie)
- 2 cebule
- 5,6 ząbków czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 150 g bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty curry
- 2 szczypty imbiru sypkiego
- 2 szczypty chilli
- 4 jajka cale
- sól,pieprz,gałka muszkatułowa wdł.uznania
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka pietruszki natki
- 1/2 pęczka tymianku
- 1/2 pęczka bazylii
- 1000 g cukinia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
2.Cukinię i marchewkę wrzucić do naczynia,rozdrobnić 8sekund/obr4/5
3.Odcisnąć z nadmiaru soku,przełożyć do innego naczynia.
4.Do misy wrzucić zioła ,cebulę i czosnek,zmiksowac 8s/obr5.Dodac oliwę i dusić ok 3min/100s/obr 2"Obroty wsteczne"
5.Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypac odrobiną bułki tartej.
6.Do podduszonych ziół ,cebuli i czosnku dodać zmiksowaną cukinię z marchewką,bułkę tartą,przyprawy,jajka .Wymieszać 30s/obroty"Obroty wsteczne" 1lub2
7.Mase przełożyć do formy,piec ok 1 godzinę.
Wykonanie
Porady
15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem(np.cheddar)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
polecam ten do przetestowania https://www.przepisownia.pl/przystawkisalatki-przepisy/pasztet-z-pieczarek/6r1u3gwm-68687-324506-f60be-zjvs6xel
Mnie nie wyszedł, chyba za mało odcisnęłam cukinię, wyszedł mokry wręcz się rozlatywał a smak jak dla mnie niejadalny;mdły i ciapkowaty. Widocznie źle coś zrobiłam bo widzę większość pozytywnych komentarzy.
Mi nie wyszedł, rozlatywały się. JAK dla mnie za dużo marchewki.
pychotka, doprawione wg uzniania - szybko i łatwo się robi
Bardzo dobry
Przepis podobny do: PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
robiłam ten. Zamiast oliwy dałam zwykły olej, zamiast papryczki chilli - szczyptę suszonej ostrej papryki, a imbir (bo nie miałam) zastąpiłam miętą cytrynową (oregano kubańskie), do zmielenia z pozostałymi ziołami- ok. 5 listków. Wyszło super, polecam na lunch do pracy.
Eksta przepis!
W kroku 4 dodaję odrobinę papryki czerwonej.
Nie przepadam za imbirem, więc go pomijam. Smak pasztetu jest świetny!
Pasztet jest przepyszny
PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
DRUKUJ
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 godzina
Czas całkowity
1 godzina 10 min
SKŁADNIKI
800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)
1 duża marchewka
2 cebule
1 papryczka chili
5 ząbków czosnku
60g oliwy z oliwek
½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
pęczek natki pietruszki posiekany
duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne
Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Masę przełóż do foremki.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
UWAGI
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini kabaczka, 700 gr bo tyle akurat ważył jeden.