- TM 5
Składniki
składniki
- 2 marchewki(średnie)
- 2 cebule
- 5,6 ząbków czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 150 g bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty curry
- 2 szczypty imbiru sypkiego
- 2 szczypty chilli
- 4 jajka cale
- sól,pieprz,gałka muszkatułowa wdł.uznania
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka pietruszki natki
- 1/2 pęczka tymianku
- 1/2 pęczka bazylii
- 1000 g cukinia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
2.Cukinię i marchewkę wrzucić do naczynia,rozdrobnić 8sekund/obr4/5
3.Odcisnąć z nadmiaru soku,przełożyć do innego naczynia.
4.Do misy wrzucić zioła ,cebulę i czosnek,zmiksowac 8s/obr5.Dodac oliwę i dusić ok 3min/100s/obr 2"Obroty wsteczne"
5.Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypac odrobiną bułki tartej.
6.Do podduszonych ziół ,cebuli i czosnku dodać zmiksowaną cukinię z marchewką,bułkę tartą,przyprawy,jajka .Wymieszać 30s/obroty"Obroty wsteczne" 1lub2
7.Mase przełożyć do formy,piec ok 1 godzinę.
Wykonanie
Porady
15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem(np.cheddar)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
polecam ten do przetestowania https://www.przepisownia.pl/przystawkisalatki-przepisy/pasztet-z-pieczarek/6r1u3gwm-68687-324506-f60be-zjvs6xel
Mnie nie wyszedł, chyba za mało odcisnęłam cukinię, wyszedł mokry wręcz się rozlatywał a smak jak dla mnie niejadalny;mdły i ciapkowaty. Widocznie źle coś zrobiłam bo widzę większość pozytywnych komentarzy.
Mi nie wyszedł, rozlatywały się. JAK dla mnie za dużo marchewki.
pychotka, doprawione wg uzniania - szybko i łatwo się robi
Bardzo dobry
Przepis podobny do: PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
robiłam ten. Zamiast oliwy dałam zwykły olej, zamiast papryczki chilli - szczyptę suszonej ostrej papryki, a imbir (bo nie miałam) zastąpiłam miętą cytrynową (oregano kubańskie), do zmielenia z pozostałymi ziołami- ok. 5 listków. Wyszło super, polecam na lunch do pracy.
Eksta przepis!
W kroku 4 dodaję odrobinę papryki czerwonej.
Nie przepadam za imbirem, więc go pomijam. Smak pasztetu jest świetny!
Pasztet jest przepyszny
PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
DRUKUJ
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 godzina
Czas całkowity
1 godzina 10 min
SKŁADNIKI
800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)
1 duża marchewka
2 cebule
1 papryczka chili
5 ząbków czosnku
60g oliwy z oliwek
½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
pęczek natki pietruszki posiekany
duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne
Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Masę przełóż do foremki.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
UWAGI
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini kabaczka, 700 gr bo tyle akurat ważył jeden.
Are you sure to delete this comment ?