thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 2 marchewki(średnie)
  • 2 cebule
  • 5,6 ząbków czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 150 g bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty curry
  • 2 szczypty imbiru sypkiego
  • 2 szczypty chilli
  • 4 jajka cale
  • sól,pieprz,gałka muszkatułowa wdł.uznania
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka pietruszki natki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1000 g cukinia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. 1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. 2.Cukinię i marchewkę wrzucić do naczynia,rozdrobnić 8sekund/obr4/5

  3. 3.Odcisnąć z nadmiaru soku,przełożyć do innego naczynia.

  4. 4.Do misy wrzucić zioła ,cebulę i czosnek,zmiksowac 8s/obr5.Dodac oliwę i dusić ok 3min/100s/obr 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  5. 5.Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypac odrobiną bułki tartej.

  6. 6.Do podduszonych ziół ,cebuli i czosnku dodać zmiksowaną cukinię z marchewką,bułkę tartą,przyprawy,jajka .Wymieszać 30s/obrotyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1lub2

  7. 7.Mase przełożyć do formy,piec ok 1 godzinę.

Porady

15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem(np.cheddar)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z cukinii.

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 27, 2019 at 13:20

    Mnie nie wyszedł, chyba za mało odcisnęłam cukinię, wyszedł mokry wręcz się rozlatywał a smak jak dla mnie niejadalny;mdły i ciapkowaty. Widocznie źle coś zrobiłam bo widzę większość pozytywnych komentarzy.

  • lipca 26, 2019 at 10:50
    2.0

    Mi nie wyszedł, rozlatywały się. JAK dla mnie za dużo marchewki.

  • października 4, 2018 at 09:57
    5.0

    pychotka, doprawione wg uzniania - szybko i łatwo się robitmrc_emoticons.)

  • września 25, 2018 at 11:31

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Przepis podobny do: PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
    robiłam ten. Zamiast oliwy dałam zwykły olej, zamiast papryczki chilli - szczyptę suszonej ostrej papryki, a imbir (bo nie miałam) zastąpiłam miętą cytrynową (oregano kubańskie), do zmielenia z pozostałymi ziołami- ok. 5 listków. Wyszło super, polecam na lunch do pracy.

  • sierpnia 26, 2018 at 14:03
    5.0

    Eksta przepis!
    W kroku 4 dodaję odrobinę papryki czerwonej.
    Nie przepadam za imbirem, więc go pomijam. Smak pasztetu jest świetny!

  • marca 6, 2018 at 10:54
    5.0

    Pasztet jest przepyszny tmrc_emoticons.;-)

  • września 27, 2017 at 20:56

    PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX







    DRUKUJ







    Czas przygotowania


    10 min





    Czas gotowania


    1 godzina





    Czas całkowity


    1 godzina 10 min












    SKŁADNIKI





    800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)






    1 duża marchewka






    2 cebule






    1 papryczka chili






    5 ząbków czosnku






    60g oliwy z oliwek






    ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)






    1 łyżeczka kurkumy






    1 łyżeczka imbiru






    1 łyżeczka przyprawy curry






    4 jajka całe






    pęczek natki pietruszki posiekany






    duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.






    sól i pieprz do smaku











    WYKONANIE





    Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.






    Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.






    Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.






    Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.






    Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.






    Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne






    Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.






    Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.






    Masę przełóż do foremki.






    Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.











    UWAGI


    Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.

  • września 3, 2017 at 15:49

    pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini kabaczka, 700 gr bo tyle akurat ważył jeden.

  • września 3, 2017 at 11:21

    Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY