thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Papryka

  • 5 średniej wielkości papryk, tak, aby zmieściły się na dolna część Varomy

Farsz

  • 200 g filetów z kurczaka,lub innego mięsa, mozna zamiast mięsa drobiowego dodać tylko wieporzowe,wtedy 500g mięsa wieprzowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 150 g ryżu
  • 1 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Papryka
  1. Umyć papryki,odciąć górną częśc i usunąć nasiona ze środka, odstawić

  2. Farsz
  3. Wlać do naczynia miksujacego 500g wody, dodać 1 łyżeczke soli, do koszyczka wsypać 150 g ryżu, wstawić koszyczek do naczynia, zamknąć pokrywę. Czas gotowania: 30 min/110 stopni/obroty 2

  4. Mięso przed gotowaniem ryzu pokroić w kawałki, i zmrozić około 30 minut.

    Wyjąć ryż, wylać wodę, osuszyć naczynie.

    Dodać mięso do naczynia, jeśli mamy wieksza porcę do podzielić na dwie cześci. Mielić po 300g. Czas 5 sekund/obroty 6-7. Sprawdzić czy mięso zmielone,jeśli nie, dodac czas i domielić.

    To samo z drugą częścią mięsa, dodać tylko jedną cebulę i jeden ząbek czosnku-wg uznania. 

    Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko, przyprawy, wymieszać ręcznie lub w naczyniu- wg uzniania. Ja to robię już ręcznie.

    Nadziewać papryki ugniatając mięso dośc mocno w praprykach.

    Posmarować dolną część Varomy olejem lub innym tłuszczem.Ustawić papryki kołosiebie, starać się aby wszystkie stały.

    Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, zamknąć naczynie pokrywą, ustawić Varomę z papryką. Duścić: 30 min/ Varoma/obroty 2

Porady

Jeśli chcemy papryke z sosem, zamiast wody w naczyniu dolnym przygotowujemy składniki na sos, np pomidorowy, lub marchewkowy. Pamiętać aby wody lub sosu nie było mniej niż 500g, aby papryka doszła.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Papryka nadziewana na Varomie

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 9, 2017 at 18:22
    4.0

    Super, tylko jak dla mnie trzeba dłużej przytrzymać na Varomie. Moje mięso w środku było trochę surowe.

  • września 9, 2015 at 17:37
    5.0

    zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu, zawsze robiłam gołąbki.. Wyszła bardzo smaczna, choć miałam lekko twardy ryż, ale to wina ryżu pewnie.. generalnie, dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.) zdrowy i pyszny obiad! i oczywiście sam się robitmrc_emoticons.) ja dodatkowo zaserwowałam z sosem (jak do pulpetów z książki abc)

  • listopada 25, 2014 at 21:43

    bardzo lubię faszerowaną paprykę więc na pewno spróbuję tmrc_emoticons.)

  • października 18, 2014 at 21:16

    W TM bedzie szybciejtmrc_emoticons.))

  • października 17, 2014 at 17:07
    5.0

    Uwielbiam paprykę nadziewaną tmrc_emoticons.) Zawsze ją robię na parze w małej wieży. Czas spróbować zrobić w TM tmrc_emoticons.) 

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY