Składniki
- 40 g oleju
- 220 g mąki żytniej, Najlepiej firmy Melvit
- 40 g drożdży
- 450 g mąki pszennej razowej, Najlepiej firmy Melvit
- 450 g cieplej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do Tm 5 wlać 450g wody, dodać 40g drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru.Podgrzac czas 2min/37C/obroty 2.
Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 40g oleju. Wyrobić czas 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do misy, pozostawic do wyrośnięcia na 30 min do 40 min. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wg uznania posmarować jajkiem i posypać ziarnani, np. Sezamem.
Piec we wczesniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 40-50 min. Sprawdzac w miedzy czasie czy nie jest juz upieczony.
Wyjąć z piekarnika, pozostawic do ostygniecia
Ciasto na chleb
Porady
Chleb po wymieszaniu musi byc lepki. Ma sie lepic do reki, inaczej bedzie za ciezki i sie nie wypiecze
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja! Chlebek przepyszny, super się kroi i wyszedł bardzo wysoki. Polecam bo naprawdę warto!!!
JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM BLASZKĘ KEKSÓWKĘ 30 CM I WIĘCEJ MI SIĘ NIE MIEŚCI, STAWIAM W MISCE NA KALORYFERZE NA 40 MINUT, POŹNIEJ PRZEKŁADAM DO BLASZKI, SMARUJĘ ROZKŁUCONYM JAJKIEM , POSYPUJĘ PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA, STAWIAM NA 15 MINUT NA KALORYFER W BLASZCE I WTEDY GDY PIĘKNIE WYROSNIE, PIĘKĘ OKOŁO 52-54 MINUTY GRZANIE GÓRA -DÓL, 10 MINUT PRZED KOŃCEM WYŁĄCZAM GÓRNE GRZANIE.
Mąka żytnia zwykła typ 720, ja uzyłam wczoraj maki kupionej w Biedronce chyba GdAŃSKIE mŁYNY, WYSZŁO SUPER
Mąkę żytnią dajemy też razową czy zwykłą typ 720 Melvit?
Wszystko zależy od mąki.
Bardzo smaczny tylko jedno pytanie -co zrobic zeby się nie kruszył przy krojeniu ???
Witam, dziekuje. Pani chlebek wyglada przepieknie. Moj wytrzymal 5 dni. W najbizszym czasie dodam kolejne przepisy na chleb, szczegolnie na zakwasie.
Witam własnie upiekłam chlebek, natchniona Pani pomysłem, zrobiłam z 3/4 porcji na blaszce keksówce 30 cm, dodałam pestki dyni i słonecznika. Wyszedł pyszny, po 2 dniach jest nadal zmaczny!!!
Polecam przepis, myśle, że jakby dłużej rósł, to byłby jeszcze lepszy. [[wysiwyg_imageupload:2231:]][[wysiwyg_imageupload:2232:]][[wysiwyg_imageupload:2233:]]
Are you sure to delete this comment ?