thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 40 g oleju
  • 220 g mąki żytniej, Najlepiej firmy Melvit
  • 40 g drożdży
  • 450 g mąki pszennej razowej, Najlepiej firmy Melvit
  • 450 g cieplej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto na chleb
  1. Do Tm 5 wlać 450g wody, dodać 40g drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru.Podgrzac czas 2min/37C/obroty 2.

    Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 40g oleju. Wyrobić czas 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto przełożyć do misy, pozostawic do wyrośnięcia na 30 min do 40 min. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wg uznania posmarować jajkiem i posypać ziarnani, np. Sezamem.

    Piec we wczesniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 40-50 min. Sprawdzac w miedzy czasie czy nie jest juz upieczony.

    Wyjąć z piekarnika, pozostawic do ostygniecia

Porady

Chleb po wymieszaniu musi byc lepki. Ma sie lepic do reki, inaczej bedzie za ciezki i sie nie wypiecze

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb razowy-zytni

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 15, 2015 at 12:11

    Rewelacja! Chlebek przepyszny, super się kroi i wyszedł bardzo wysoki. Polecam bo naprawdę warto!!!

  • grudnia 26, 2014 at 23:36
    5.0

    JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM BLASZKĘ KEKSÓWKĘ 30 CM I WIĘCEJ MI SIĘ NIE MIEŚCI, STAWIAM  W MISCE NA KALORYFERZE NA 40 MINUT, POŹNIEJ PRZEKŁADAM DO BLASZKI, SMARUJĘ ROZKŁUCONYM JAJKIEM , POSYPUJĘ PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA, STAWIAM NA 15 MINUT NA KALORYFER W BLASZCE  I WTEDY GDY PIĘKNIE WYROSNIE, PIĘKĘ OKOŁO 52-54 MINUTY GRZANIE GÓRA -DÓL, 10 MINUT PRZED KOŃCEM WYŁĄCZAM GÓRNE GRZANIE.

  • grudnia 26, 2014 at 23:31
    5.0

    Mąka  żytnia zwykła typ 720, ja uzyłam wczoraj maki kupionej w Biedronce chyba  GdAŃSKIE mŁYNY, WYSZŁO SUPER

  • grudnia 26, 2014 at 00:58

    Mąkę żytnią dajemy też razową czy zwykłą typ 720 Melvit?

  • grudnia 25, 2014 at 22:10

    Wszystko zależy od mąki. 

  • grudnia 25, 2014 at 19:00

    Bardzo smaczny tylko jedno pytanie -co zrobic zeby się nie kruszył przy krojeniu ???

  • października 8, 2014 at 18:36

    Witam, dziekuje. Pani chlebek wyglada przepieknie. Moj wytrzymal 5 dni. W najbizszym czasie dodam kolejne przepisy na chleb, szczegolnie na zakwasie.

  • października 8, 2014 at 12:56
    5.0

    Witam własnie upiekłam chlebek, natchniona Pani pomysłem, zrobiłam z 3/4 porcji na blaszce keksówce 30 cm, dodałam pestki dyni i słonecznika. Wyszedł pyszny, po 2 dniach jest nadal zmaczny!!!

    Polecam przepis, myśle, że jakby dłużej rósł, to byłby jeszcze lepszy. tmrc_emoticons.-)[[wysiwyg_imageupload:2231:]][[wysiwyg_imageupload:2232:]][[wysiwyg_imageupload:2233:]]