thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
5h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

krem

  • 600 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżeczek żelatyny
  • 50 g wody

biszkopt

  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 8 jajek

poncz

  • 200 g gorącej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkopt
  1. Biszkopt przyrządzamy wg przepisu na biszkopt podstawowy z Kulinarne ABC na nośniku do TM5- podwójną porcję. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygniecia. Przekrajamy na 3 równe części. 

    Nasączyc wcześniej przygotowanym pączem z kawy.

  2. Bita śmietana
  3. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w pół filiżanki gorącej wody. Zostawić do ostygniecia. Żelatyna nie może być gorąca, kiedy bedziemy wlewac do bitej śmietany.

    Założyć motylek na noże. Wlewamy 600g  schłodzonej śmietany 30% ,ubijamy czas ok. 1.30-2 min./ obroty 4 . Czas zależny od jakości śmietany. Po około 1.30 dodac filiżankę cukru pudru. Musi ubić sie na sztywno. Uważać aby nie zrobilo sie maslo!!!!.

    Dodac wczesniej rozpuszczona żelatyne. Wymieszać  delikatnie ręcznie. 

     

  4. Przekładamy  krążki biszkoptu bitą śmietaną.  Wierzch smarujemy również kremem, ozdabiamy. Można posypać wcześniej rozdrobniona czekolada z TM5.

    Wstawic do lodówki na okolo 2-3 godz. Krem musi się ściąć. 

Porady

Krem można zrobić wg swego uznania i gustu smakowego. Jeśli chcemy krem kokosowy to dodajemy przy mieszaniu wiórki kokosowe.

Krem czekoladowy- przed dodaniem śmietany kremówki, rozpuszczamy 200g czekolady gorzkiej, a biszkopt nasaczamy wtedy ponczem jasnym, np cytrynowym

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort śmietankowo-kawowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 27, 2016 at 16:03
    5.0

    Jeżeli chodzi o uwagi techniczne dotyczące przepisu to w składnikach na krem nie ma podanego cukru pudru. Są zaś wypisane 2 łyżeczki żelatyny i 50 g wody, a w sposobie przygotwane jest jedna łyżeczka i aż pół szklanki wody. Jeżeli chodzi o biszkopt to wydłużyłam czas pieczenia do 35 min z powodu podwójnej porcji.

    Sam tort jest śliczny i pyszny. Bardzo łatwy w wykonaniu, Polecam! tmrc_emoticons.)

  • lutego 19, 2016 at 16:23
    5.0

    Pyszny torcik