Składniki
krem
- 600 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżeczek żelatyny
- 50 g wody
biszkopt
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 8 jajek
poncz
- 200 g gorącej wody
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt przyrządzamy wg przepisu na biszkopt podstawowy z Kulinarne ABC na nośniku do TM5- podwójną porcję. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygniecia. Przekrajamy na 3 równe części.
Nasączyc wcześniej przygotowanym pączem z kawy.
Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w pół filiżanki gorącej wody. Zostawić do ostygniecia. Żelatyna nie może być gorąca, kiedy bedziemy wlewac do bitej śmietany.
Założyć motylek na noże. Wlewamy 600g schłodzonej śmietany 30% ,ubijamy czas ok. 1.30-2 min./ obroty 4 . Czas zależny od jakości śmietany. Po około 1.30 dodac filiżankę cukru pudru. Musi ubić sie na sztywno. Uważać aby nie zrobilo sie maslo!!!!.
Dodac wczesniej rozpuszczona żelatyne. Wymieszać delikatnie ręcznie.
Przekładamy krążki biszkoptu bitą śmietaną. Wierzch smarujemy również kremem, ozdabiamy. Można posypać wcześniej rozdrobniona czekolada z TM5.
Wstawic do lodówki na okolo 2-3 godz. Krem musi się ściąć.
biszkopt
Bita śmietana
Porady
Krem można zrobić wg swego uznania i gustu smakowego. Jeśli chcemy krem kokosowy to dodajemy przy mieszaniu wiórki kokosowe.
Krem czekoladowy- przed dodaniem śmietany kremówki, rozpuszczamy 200g czekolady gorzkiej, a biszkopt nasaczamy wtedy ponczem jasnym, np cytrynowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeżeli chodzi o uwagi techniczne dotyczące przepisu to w składnikach na krem nie ma podanego cukru pudru. Są zaś wypisane 2 łyżeczki żelatyny i 50 g wody, a w sposobie przygotwane jest jedna łyżeczka i aż pół szklanki wody. Jeżeli chodzi o biszkopt to wydłużyłam czas pieczenia do 35 min z powodu podwójnej porcji.
Sam tort jest śliczny i pyszny. Bardzo łatwy w wykonaniu, Polecam!
Pyszny torcik