- TM 31
Składniki
- 55 gświerzych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 MT letniej wody
- 1/2 MT kiefiru
- 500 g mąki pszennej, tortowej
- 15 g otrębów przennych (mogą być smakowe np.truskawkowe)
- 40 g oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- płatki owsiane, sezam, siemie lniane do posypania
- 1 jajko do posmarowania bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren, czas 2min, obr. poz. interwał, temp. 37C.
wyjąć ciasto i pozostawić na drewnianej stolnicy do wyrośnięcia ok 20 minut.
przygotować okrągłą blaszkę o śr. 25cm, posypać płatkami owsianymi.
ciasto podzieloć na 8 części, uformować wałeczek po czym zwinąć na supełek i pokulać w dłoniach, położyć na środku formy, reszte ciasta uformować tak samo i układać dookoła w kształt kwiatka.
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, pozostawić do wyrośnięcia 20min.
wstawić do piekarnika nagrzanego 160C, podkręcić do 210 Ci piec 15-20minut na złty kolor.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Co znaczy MTnp.mleka...?!?
Pieknie buleczki wygladaja, z pewnoscia zrobimy w podobnym ksztalcie
Lecz mam jedno pytanko?
W jakim celu dajecie tak duzo drozdzy? Tylko zapaszkiem psuja smaczek. Polecam wyprobowac z mniejsza iloscia drozdzy, troszeczke dluzej poczekac na wyrosniecie, a bedzie rewelacja
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?