thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 55 gświerzych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 MT letniej wody
  • 1/2 MT kiefiru
  • 500 g mąki pszennej, tortowej
  • 15 g otrębów przennych (mogą być smakowe np.truskawkowe)
  • 40 g oleju
  • 1/2 łyżeczka soli
  • płatki owsiane, sezam, siemie lniane do posypania
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren, czas 2min, obr. poz. interwał, temp. 37C.

    wyjąć ciasto i pozostawić na drewnianej stolnicy do wyrośnięcia ok 20 minut.

    przygotować okrągłą blaszkę o śr. 25cm, posypać płatkami owsianymi.

    ciasto podzieloć na 8 części, uformować wałeczek po czym zwinąć na supełek i pokulać w dłoniach, położyć na środku formy, reszte ciasta uformować tak samo i układać dookoła w kształt kwiatka.

    posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, pozostawić do wyrośnięcia 20min.

    wstawić do piekarnika nagrzanego 160C, podkręcić do 210 Ci piec 15-20minut na złty kolor.

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Stokrotka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?