thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
9h 0min
porcja/porcje/porcji
1500 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb

  • 2,5 łyżeczek sól
  • 75 g ciasta zakwaszonego, lub zakwasu pszennego
  • 750 g wody
  • 25 g słonecznik łuskany
  • 150 g pszenica
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g SIEMIE LNIANE

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. Zemleć pszenicę 1min./obr. 10

  2. dodać mąkę i sól, zamknąć naczynię miksujące, na pokrywę postawić słoik z ciastem pszennym, zakwaszonym bądź zakwasem pszennym, włączyć wagę i wlać wodę prawie do pełna, resztę wody wlać przez otwór w pokrywie (łącznie 750g!)

    Zakręcić słoik i wstrząsnąć/wymieszać zakwas z wodą i wlać do naczynia miksującego

  3. odważyć ziarna w osobnym naczyniu i wyrabiać ciasto czasu nie nastawiamy /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 6/ pod koniec (ok 15s. do końca) wsypujemy ziarna (przeczytaj proszę wskazówki i obejrzyć film, aby dowiedzieć się kiedy ciasto jest dobrze wyrobione)

  4. Z wyrobionego ciasta odkładamy około 75g ciasta do słoika, resztę wykładamy do dwóch silikonowych foremek 22x10cm i odstawiamy w zaciszne miejsce (np zimny piekarnik) w zależności od temperatury otoczenia na 6-8h do wyrośnięcia.

  5. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, pieczemy w temperaturze 180st C 60 minut

Porady

1. Ciasto wyrabia się w czasie od 2,5min do 5min w zależności od temperatury otoczenia i wody. (latem krócej)

2. Zbyt długie wyrabianie ciasta, spowoduje jego zagrzanie - chleb nie urośnie. Jeśli podczas wyrabiania ciasta zaświeci się kontrolka 37st C jedynie co możemy zrobić, to po przestygnięciu ciasta, wymieszać go z porcją aktywnego zakwasu pszennego - w innym przypadku ciasto nie urośnie. Dobrze wyrobione ciasto ma gęstą ciągnącą się konsystencję. 
Proces wyrabiania ciasta warto obejrzeć w YouTube //www.youtube.com/watch?v=8gMAuw_eDJM

3. Jeśli nie posiadamy silikonowych form, możemy użyć innych, należy je natłuścić i wysypać czymkolwiek: mąką, płatkami zbóż, bułką tartą.

4. Jeśli chcemy ozdobić chleb np ziarnem, zróbmy to nie zwłocznie po wylaniu ciasta do form - przyklei się trwale

5. Słoik z odłożonym zakwasem należy odstawić w zaciszne miejsce na przynajmniej 16h (najlepiej 24h) celem jego zakwaszenia (przykryć słoik gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę), po tym czasie możemy użyć zakwaszonego ciasta do wyrobienia następnej porcji chleba, bądź schować na później do lodówki (max 14 dni)

NIE WOLNO ZAKRĘCAĆ SZCZELNIE SŁOIKA!
Przykryć słoik np. gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie pszennym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: