- TM 31
Składniki
Chleb
- 2,5 łyżeczek sól
- 75 g ciasta zakwaszonego, lub zakwasu pszennego
- 750 g wody
- 25 g słonecznik łuskany
- 150 g pszenica
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 25 g pestek dyni
- 25 g SIEMIE LNIANE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zemleć pszenicę 1min./obr. 10
dodać mąkę i sól, zamknąć naczynię miksujące, na pokrywę postawić słoik z ciastem pszennym, zakwaszonym bądź zakwasem pszennym, włączyć wagę i wlać wodę prawie do pełna, resztę wody wlać przez otwór w pokrywie (łącznie 750g!)
Zakręcić słoik i wstrząsnąć/wymieszać zakwas z wodą i wlać do naczynia miksującego
odważyć ziarna w osobnym naczyniu i wyrabiać ciasto czasu nie nastawiamy /"Obroty wsteczne" /obr. 6/ pod koniec (ok 15s. do końca) wsypujemy ziarna (przeczytaj proszę wskazówki i obejrzyć film, aby dowiedzieć się kiedy ciasto jest dobrze wyrobione)
Z wyrobionego ciasta odkładamy około 75g ciasta do słoika, resztę wykładamy do dwóch silikonowych foremek 22x10cm i odstawiamy w zaciszne miejsce (np zimny piekarnik) w zależności od temperatury otoczenia na 6-8h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, pieczemy w temperaturze 180st C 60 minut
Wyrabianie ciasta
Porady
1. Ciasto wyrabia się w czasie od 2,5min do 5min w zależności od temperatury otoczenia i wody. (latem krócej)
2. Zbyt długie wyrabianie ciasta, spowoduje jego zagrzanie - chleb nie urośnie. Jeśli podczas wyrabiania ciasta zaświeci się kontrolka 37st C jedynie co możemy zrobić, to po przestygnięciu ciasta, wymieszać go z porcją aktywnego zakwasu pszennego - w innym przypadku ciasto nie urośnie. Dobrze wyrobione ciasto ma gęstą ciągnącą się konsystencję.
Proces wyrabiania ciasta warto obejrzeć w YouTube //www.youtube.com/watch?v=8gMAuw_eDJM
3. Jeśli nie posiadamy silikonowych form, możemy użyć innych, należy je natłuścić i wysypać czymkolwiek: mąką, płatkami zbóż, bułką tartą.
4. Jeśli chcemy ozdobić chleb np ziarnem, zróbmy to nie zwłocznie po wylaniu ciasta do form - przyklei się trwale
5. Słoik z odłożonym zakwasem należy odstawić w zaciszne miejsce na przynajmniej 16h (najlepiej 24h) celem jego zakwaszenia (przykryć słoik gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę), po tym czasie możemy użyć zakwaszonego ciasta do wyrobienia następnej porcji chleba, bądź schować na później do lodówki (max 14 dni)
NIE WOLNO ZAKRĘCAĆ SZCZELNIE SŁOIKA!
Przykryć słoik np. gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dodaję do wypróbowania
Zakwas najlepiej dostać od kogoś w prezencie
może być zakwas żytni i dodać go do mieszanki mąki pszennej typ 2000 lub zmielonej psznicy i wody
w innym przypadku w książce miodowy tydzień(...) mamy przepis na zakwas żytni - wystarczy użyć mąki pszennej
w internecie jest mnustwo przepisów na zakwas
pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Witam. Mam pytanie, może trochę głupie . Skąd wziąć "zakwas przenny"?
Pozdrawiam
Baaardzo pyyyyszny chlebek. Zrobiłam ścisle według przepisu. Heniu masz u mnie coś dużego np. PIWO
Are you sure to delete this comment ?