- TM 5
Składniki
Gulasz
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub kostki rosołowe
- 200 g wody gorącej, najlepiej zagotować w czajniku
- 1 szczypty soli, do smaku
- 500 g mięsa np łopatka, pokrojone w małe kawałeczki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, do smaku
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1500 g młodych ziemniaków umytych, małe lub większe pokrojone
- 2 łyżeczki bazylia suszona
- 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczki papryki mielonej ostrej, lub więcej
- 100 g pieczarek
- 300 g pomidorów
- 1 łyżeczki oregano, opcjonalnie
- 30 g oliwy z oliwek, extra v., q
- 250 g papryki czerwonej
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wstawić wodę do zagotowania (np w czajniku) i zszatkować cebulę i czosnek 6 s/obr. 6
Kopystką zebrać cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olivę i dusić 3 min/Varoma/obr. 1
Do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory bez szypułek zszatkować 6 s/obr. 5
Dołożyć paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i szypułki znów szatkować 6 s/obr. 5
Dołożyć umyte pieczarki znów szatkować 6 s/obr. 5
Gotowe!
Gulasz
Porady
1. Młode ziemniaki miałem malutkie i nie musiałem ich kroić, gdyby były większe niż 3cm to myślę że trzeba je przekroić na pół i układać skórką na dół, jeszcze większe na 4 części ale wzdłuż (jak cząstki pomarańczy)"Nie młode ziemniaki" można pokroić w frube fryty lub grube plastry 1-1,5cm i też się dogotują.
Nie polecam ziemniaków z marketów gdzie na potęgę mieszają odmiany. Takie pomieszane gotują się nie równo (jedne się rozpadają a inne nadal twarde w środku)
2. Mięso żeby doszło w 40 minut kroiłem w paski 1x1x3 cm - ale myślę że to sprawa dowolna. Zresztą możemy je trochę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni żeby podrasować trochę jego smak (jeśli mamy na to czas)
3. Razem z cebulą można dorzucić dwie średnie marchewki i później szatkować i dusić jak w przepisie, a do przypraw dodać zmielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie - to ponoć podkręci Węgierski charakter potrawy
Aktualizacja 2015-08-21
Zamiast wody ostatnio dodałem pół papryki i dwa małe pomidorki ok 200gram. Rodzinie bardziej smakowało, a mięso przed gotowaniem obsmażone na patelni przy gotowaniu nie rozpadło się
Warto dodać szczyptę Kminu rzymskiego choć sama przyprawa pachnie dziwnie, w tym gulaszu super się komponuje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mniam mniuśne
Świetny przepis napisany nie dość, ze przez mężczyznę to jeszcze trochę góralskiej gwary - muszę wypróbować koniecznie!
Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, ale następnym razem zrobię według wskazówek @kocia_melodia bo też lubię większe kawałki.
Nie zmienia to faktu, że przepis bardzo dobry i już dodałam go do ulubionych
Gulasz wyszedł świetny. Nie lubię takich mocno zmielonych sosów, więc ja warzywa (papryka czerwona i żółta, pieczarki, cukinia) pokroiłam tradycyjnie w sporą kostkę i dodałam po 25 minutach gotowania z obrotami wstecznymi. Dodałam też kminek mielony i ziele ang. w proszku (po ok. pół łyżeczk). Mięso podsmażyłam wcześniej z odrobiną soli, pieprzu i mąki. To był ten smak Podawałam z plackami ziemniaczanymi, więc w trakcie gotowania na pokrywie był koszyczek a konsystencja gulaszu wyszła idealna, nadmiar wody odparował.
Pychotka zrobiłam ze świeżymi grzybkami zamiast pieczarek,wyszło bardzo smacznie
Właśnie czegoś takiego szukałam - mięsko jest ale bez pomysłu, no więc teraz jest pomysł dzięki
I jak wyszło? Jeśli pamiętasz podziel się wrażeniami
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Dodane do wypróbowania
Ze względu na opinie dodane do wypróbowania.
dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam