thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
4min
Czas całkowity
44min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Gulasz

  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub kostki rosołowe
  • 200 g wody gorącej, najlepiej zagotować w czajniku
  • 1 szczypty soli, do smaku
  • 500 g mięsa np łopatka, pokrojone w małe kawałeczki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1500 g młodych ziemniaków umytych, małe lub większe pokrojone
  • 2 łyżeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczki papryki mielonej ostrej, lub więcej
  • 100 g pieczarek
  • 300 g pomidorów
  • 1 łyżeczki oregano, opcjonalnie
  • 30 g oliwy z oliwek, extra v., q
  • 250 g papryki czerwonej
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gulasz
  1. Wstawić wodę do zagotowania (np w czajniku) i zszatkować cebulę i czosnek 6 s/obr. 6

  2. Kopystką zebrać cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olivę i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  3. Do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory bez szypułek zszatkować 6 s/obr. 5

  4. Dołożyć paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i szypułki znów szatkować 6 s/obr. 5

  5. Dołożyć umyte pieczarki znów szatkować 6 s/obr. 5

  6. Dodać mięso, koncentrat bulionu i wszystkie przyprawy,Wlać goraca wodę.Zamknąć pokrywę i na przystawkę Varoma wyłożyć przygotowane ziemniaki.Gotować 40 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2

  7. Gotowe! tmrc_emoticons.D

Porady

1. Młode ziemniaki miałem malutkie i nie musiałem ich kroić, gdyby były większe niż 3cm to myślę że trzeba je przekroić na pół i układać skórką na dół, jeszcze większe na 4 części ale wzdłuż (jak cząstki pomarańczy)"Nie młode ziemniaki" można pokroić w frube fryty lub grube plastry 1-1,5cm i też się dogotują.

Nie polecam ziemniaków z marketów gdzie na potęgę mieszają odmiany. Takie pomieszane gotują się nie równo (jedne się rozpadają a inne nadal twarde w środku)

2. Mięso żeby doszło w 40 minut kroiłem w paski 1x1x3 cm - ale myślę że to sprawa dowolna. Zresztą możemy je trochę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni żeby podrasować trochę jego smak (jeśli mamy na to czas)

3. Razem z cebulą można dorzucić dwie średnie marchewki i później szatkować i dusić jak w przepisie, a do przypraw dodać zmielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie - to ponoć podkręci Węgierski charakter potrawy tmrc_emoticons.;)

Aktualizacja 2015-08-21

Zamiast wody ostatnio dodałem pół papryki i dwa małe pomidorki ok 200gram. Rodzinie bardziej smakowało, a mięso przed gotowaniem obsmażone na patelni przy gotowaniu nie rozpadło się tmrc_emoticons.D

Warto dodać szczyptę Kminu rzymskiego choć sama przyprawa pachnie dziwnie, w tym gulaszu super się komponuje.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gulasz Węgierski z kartoflami - czyli jadło dla seściu owiecek

Wydrukuj:

Komentarze