- TM 5
Składniki
zalewa
- 1000 g woda
- 5 liści laurowych
- 5 ziela angielskie
- 1 łyżeczki ulubionych ziół, do wyboru: pieprz czarny mielony, majernek, prowansalskie
- 70 g sól peklowa
- 1000 g schabu bez kości
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
200 g wody przyprawy bez soli peklowej zaparzyć 10 minut temp. 90*C obr. "Obroty wsteczne" 1
wlać 800 g wody dodać sól peklową i wymieszać 1 minuta "Obroty wsteczne" obr. 2
Mięso umyte umieścić w kamionce lub w dużym szklanym naczyniu o pojemności ok 3 litry i zalać przygotowaną zalewą (mięso powinno być pod powierzchnią zalewy, można je przycisnąć np talerzykiem)
Naczynie przechowywać w temperaturze lodówkowej przez 5 do 10 dni
Mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą - umieścić w przystawce Varoma, a do naczynia miksującego nalać litr wody i gotować 60 min temp. Varoma obr. 1
ugotowane mięso pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić do temperatury lodówkowej (minimum 6h)
Po schłodzeniu mięso odwinąć z folii kroić cienkie plastry i przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce
Smacznego
Zalewa
Porady
1. można pominąć ulubione zioła
2. peklowanie 5 dni to minimum na dla mięsa najlepszy efekt to przynajmniej 7 dni
3. przy większym kawałku mięsa np 1,5-2kg wlać więcej wody do gotowania i wydłużyć czas gotowania (2kg schabu to 1,5 litra wody i czas gotowania 90 minuyt)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jest bardzo dobry,dzieci zchcia go jedzą, a oni są najbardziej wymagającymi degustatorami
Sorry, nam to nie smakowalo. Bylo za suche.
Właśnie zaczołem robić,ciekawy jestem smaku
Pozdrawiam
Bardzo dobry schabik. Mięsko wyszło kruchutkie, dobrze doprawione i bardzo smaczne. Polecam przepis
Zrobiłam, schabik w smaku doskonały. Dzięki za przepis
aga_102: Zgodnie z zaleceniem na opakowaniu peklosoli.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
GrazynaLa: Mięso można zalać letnią marynatą. I tak wkładamy do lodówki.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
GrazynaLa: Zbyt długo gotowany schab bwdzie twardy
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Jak dla mnie, zbyt słony i dość twardy (marynował się 10 dni)
A woda, którą się dolewa do marynaty (800g) ma być ciepła/zimna/wrząca?
Marynatę przed zalaniem mięsa wystudzić czy zalewać ciepłą?
Are you sure to delete this comment ?