thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
59min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Farsz

  • 20 g masła, do zeszklenia cebuli
  • 1 łyżeczki szałwia, suszona, otarta, albo gałązka świeżej
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 łyżeczki majeranek, suszony, albo gałązka świeżego
  • 1 jajko kurze, oczywiście surowe
  • 120 gramów cebuli
  • 500 gramów mięsa wieprzowego, mieszanego

Ciasto

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 500 g ziemniaków surowych, obranych, obranych lub dokładnie umytych
  • 1 jajko kurze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 100 g maka ziemniaczana, do podsypywania

Dodatek

  • 200 g cebuli
  • 300 g zmrozonego boczku wędzonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Zetrzeć surowe ziemniaki 30-40 s/obr 6 i wyłożyć do koszyczka na ścierkę lub gazę - dokładnie wycisnąć wodę!

  2. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięte ziemniaki oraz pozostałe składniki  i miksujemy  pomagając sobie kopystką aż uzyskamy jednorodną masę 1 min/obr 5.

  3. Gotowe ciasto wykładamy do innego naczynia.

  4. Pyzy
  5. Wstawiamy wodę w garnku na "gaz" i lepimy pyzy, czyli trochę ciasta na rękę oprószona maka ziemniaczana, spłaszczamy i kładziemy trochę farszu i sklejamy, kulamy kulkę obsypujemy ziemniaczana w razie klejenia się ciasta i odkładamy np na tackę wyłożoną lnianą ściereczką, powtarzamy czynności do wykorzystania ciasta i farszu.

  6. Gotowe pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. (dzielę pyzy do gotowania na dwie porcje)

    Ugotowane  odcedzamy np. za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na talerzach i podajemy natychmiast z podsmażonym w między czasie cebulką i wędzonym boczkiem.

  7. Farsz
  8. Mięso pokrojone na kawałki  do 2 cm umieścić w Varomie i ugotować  30 min/Varoma/obr. 1. Następnie przystawkę Varoma odstawić do przestygnięcia a z naczynia wylać wodę

  9. Zszatkować cebulę 5 s/obr. 5

  10. Kopystką zebrać cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  11. Dodać przestudzone ugotowane mięso i zemleć 15 s/obr. 6

  12. Dodać pozostałe składniki  i wymieszać 30 s/obr 4 (ew. powtórzyć)
    przełożyć do innego naczynia

  13. Dodatek
  14. Boczek pokrojony w kostkę wyłożyć na patelnię

  15. zszatkować cebulę 5 s/obr. 5 i wyłożyć do innego naczynia

  16. po ulepieniu pyz podsmażyć boczek i jak się wystarczająco wytopi, dodać zszatkowaną cebulę i podsmażyć według uznania

Porady

Jeśli ziemniaki surowe będą źle odciśnięte i/lub ugotowane ziemniaki będą nawet lekkko ciepłe (najlepsze są z lodówki z poprzeniego dnia), ciasto będzie zbyt lepkie - trzeba dodać więcej mąki pszennej i ziemniaczanej.
W skrajnych przypadkach zabraknie Wam m
ąki a pyzami śmiało można okna wybijać! tmrc_emoticons.D

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyzy z mięsem

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 3, 2022 at 14:40

    Zrażona komentarzami postanowiłam ziemniaki gotowane podusić ręcznie i ręcznie wymieszać ciasto. Kleiste było ale podsypane mąką ziemniaczaną współpracowalo super, mimo że ziemniaki miałam nieodpowiedniego gatunku. Wyszły przepyszne, mąż użył bardziej dobitnych słów, których tu nie przytoczę.

  • maja 4, 2020 at 01:50
    1.0

    Niestety,ciasto,to porażka,rzadkie,wodniste,skleciłam twory,które miały być pyzami dodając 1 kg mąki i wyszły twarde kluchy tylko farsz był ok....

  • stycznia 18, 2018 at 18:24

    Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo smakowały pyzy.

  • grudnia 7, 2016 at 15:31

    Przepis na cisto do pyzów to totalna klapa., niestety wylądowało w koszu. Chyba obroty są duże i proporcje. Ogólnie wymaga dopracowania.

  • października 25, 2015 at 16:55
    3.0

    Oj ciasto to kompletna ciapa. Mimo odciskania surowych ziemniaków i użycia gotowanych z dnia poprzedniego, nic nie chciało się lepić tmrc_emoticons.-(  Dwie pierwsze "pyzy" wylądowały w śmieciach. W końcu po dodaniu "na oko" duuużo więcej miąki i ręcznym wmieszaniu jej do papki, i po tym jak mąż zamówił już pizzę, żeby rodzina z głodu nie padła, coś zaczęło się kleić tmrc_emoticons.-)  Rzeczywiscie trzeba opracować to lepienie pyz ze sporą ilością mąki na dłoniach, a z mięsa najlepiej uformować wczesniej kuleczki. U mnie pierwsze udane pyzy mają taki stosunek farszu do ciasta, że tego pierwszego trzeba szukać, ale praktyka czyni mistrza i ostatnie trzy są super. Jeszcze tylko kształt pozostawia wiele do życzenia. Ale trzeba przyznać, że pyzy są niezłe tmrc_emoticons.-)  Przepisu nie skreślam, chociaż strasznie się namęczylam. Zrobię drugie podejście i chyba rzeczywiście spróbuję mniej obrotów.

  • sierpnia 21, 2015 at 13:30
    5.0

    Ciasto owszem jest ciapowate, ale ja zawsze kleję pyzy na dłoni z mąką ziemniaczaną.

    Ten przepis testuję już od dawna i nie widzę niedociągnięć. Ostatnio testowałem z podwójną porcją ciasta i farszu - niestety narobiłem sobie tylko pracy. Trzymając się przepisu zawsze wychodzi. Problematyczne jest jedynie klejenie pyz (ciapa tmrc_emoticons.;) ) ale za to po ugotowaniu są przepyszne delikatne ciasto a nie guma jak z marketu no i farsz. Ten smak...

    Oczywiście pyzy jeszcze lepiej smakują ugotowane na przystawce Varoma - jak przetestuję opublikuję aktualizację przepisu.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 7, 2015 at 19:55

    Czy ktos juz wyprobowal i sprawdzil przepis? Komus sie udaly? Pozdrawiam

  • sierpnia 4, 2015 at 22:38

    Przepis niestety nie nadaje sie do wykonania. Pomimo dobrych ziemniakow, nic z tego nie wyszlo, dodawalam mąkę i dodawalam.i nie dali sie zlepic cciasta. Przypuszczam. Ze błąd jest w przepisie, moim zdaniem za duże obroty i wychodzi ciapa!!!!!!

  • lutego 25, 2015 at 09:16

    hmm znam ten bóltmrc_emoticons.(. Wydawały mi się zimne, ale jak widać nie były wystarczająco zimnetmrc_emoticons.;).Tysiące razy robiłam śląskie, ale nie w TM ( przeciskałam ziemniaki i stąd pewnie moja niedostateczna ocena temperatury ziemniaków) dodane do wypróbowania.Miesko się ni ezmarnowało tylko zmieniło się w zapiekankętmrc_emoticons.;)

     

  • grudnia 26, 2014 at 22:05

    Dodane do wypróbowania tmrc_emoticons.) Mam nadzieję, że tym razem mi wyjdą. Pierwsza próba wylądowała w śmieciach bo nie dało się nic z ciasta zrobiś - gumowa, rociągliwa breja ale to chyba przez ziemniaki bo nie były z poprzedniego dnia.

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: