- TM 31
Składniki
Farsz
- 20 g masła, do zeszklenia cebuli
- 1 łyżeczki szałwia, suszona, otarta, albo gałązka świeżej
- 1 szczypty soli, do smaku!!!
- 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
- 1 łyżeczki majeranek, suszony, albo gałązka świeżego
- 1 jajko kurze, oczywiście surowe
- 120 gramów cebuli
- 500 gramów mięsa wieprzowego, mieszanego
Ciasto
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 500 g ziemniaków surowych, obranych, obranych lub dokładnie umytych
- 1 jajko kurze
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
- 1 szczypty soli, do smaku!!!
- 100 g maka ziemniaczana, do podsypywania
Dodatek
- 200 g cebuli
- 300 g zmrozonego boczku wędzonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zetrzeć surowe ziemniaki 30-40 s/obr 6 i wyłożyć do koszyczka na ścierkę lub gazę - dokładnie wycisnąć wodę!
Do naczynia miksującego włożyć odciśnięte ziemniaki oraz pozostałe składniki i miksujemy pomagając sobie kopystką aż uzyskamy jednorodną masę 1 min/obr 5.
Gotowe ciasto wykładamy do innego naczynia.
Wstawiamy wodę w garnku na "gaz" i lepimy pyzy, czyli trochę ciasta na rękę oprószona maka ziemniaczana, spłaszczamy i kładziemy trochę farszu i sklejamy, kulamy kulkę obsypujemy ziemniaczana w razie klejenia się ciasta i odkładamy np na tackę wyłożoną lnianą ściereczką, powtarzamy czynności do wykorzystania ciasta i farszu.
Gotowe pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. (dzielę pyzy do gotowania na dwie porcje)
Ugotowane odcedzamy np. za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na talerzach i podajemy natychmiast z podsmażonym w między czasie cebulką i wędzonym boczkiem.Mięso pokrojone na kawałki do 2 cm umieścić w Varomie i ugotować 30 min/Varoma/obr. 1. Następnie przystawkę Varoma odstawić do przestygnięcia a z naczynia wylać wodę
Zszatkować cebulę 5 s/obr. 5
Kopystką zebrać cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło i dusić 3 min/Varoma/obr. 1
Dodać przestudzone ugotowane mięso i zemleć 15 s/obr. 6
Dodać pozostałe składniki i wymieszać 30 s/obr 4 (ew. powtórzyć)
przełożyć do innego naczyniaBoczek pokrojony w kostkę wyłożyć na patelnię
zszatkować cebulę 5 s/obr. 5 i wyłożyć do innego naczynia
po ulepieniu pyz podsmażyć boczek i jak się wystarczająco wytopi, dodać zszatkowaną cebulę i podsmażyć według uznania
Ciasto
Pyzy
Farsz
Dodatek
Porady
Jeśli ziemniaki surowe będą źle odciśnięte i/lub ugotowane ziemniaki będą nawet lekkko ciepłe (najlepsze są z lodówki z poprzeniego dnia), ciasto będzie zbyt lepkie - trzeba dodać więcej mąki pszennej i ziemniaczanej.
W skrajnych przypadkach zabraknie Wam mąki a pyzami śmiało można okna wybijać!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrażona komentarzami postanowiłam ziemniaki gotowane podusić ręcznie i ręcznie wymieszać ciasto. Kleiste było ale podsypane mąką ziemniaczaną współpracowalo super, mimo że ziemniaki miałam nieodpowiedniego gatunku. Wyszły przepyszne, mąż użył bardziej dobitnych słów, których tu nie przytoczę.
Niestety,ciasto,to porażka,rzadkie,wodniste,skleciłam twory,które miały być pyzami dodając 1 kg mąki i wyszły twarde kluchy tylko farsz był ok....
Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo smakowały pyzy.
Przepis na cisto do pyzów to totalna klapa., niestety wylądowało w koszu. Chyba obroty są duże i proporcje. Ogólnie wymaga dopracowania.
Oj ciasto to kompletna ciapa. Mimo odciskania surowych ziemniaków i użycia gotowanych z dnia poprzedniego, nic nie chciało się lepić Dwie pierwsze "pyzy" wylądowały w śmieciach. W końcu po dodaniu "na oko" duuużo więcej miąki i ręcznym wmieszaniu jej do papki, i po tym jak mąż zamówił już pizzę, żeby rodzina z głodu nie padła, coś zaczęło się kleić Rzeczywiscie trzeba opracować to lepienie pyz ze sporą ilością mąki na dłoniach, a z mięsa najlepiej uformować wczesniej kuleczki. U mnie pierwsze udane pyzy mają taki stosunek farszu do ciasta, że tego pierwszego trzeba szukać, ale praktyka czyni mistrza i ostatnie trzy są super. Jeszcze tylko kształt pozostawia wiele do życzenia. Ale trzeba przyznać, że pyzy są niezłe Przepisu nie skreślam, chociaż strasznie się namęczylam. Zrobię drugie podejście i chyba rzeczywiście spróbuję mniej obrotów.
Ciasto owszem jest ciapowate, ale ja zawsze kleję pyzy na dłoni z mąką ziemniaczaną.
Ten przepis testuję już od dawna i nie widzę niedociągnięć. Ostatnio testowałem z podwójną porcją ciasta i farszu - niestety narobiłem sobie tylko pracy. Trzymając się przepisu zawsze wychodzi. Problematyczne jest jedynie klejenie pyz (ciapa ) ale za to po ugotowaniu są przepyszne delikatne ciasto a nie guma jak z marketu no i farsz. Ten smak...
Oczywiście pyzy jeszcze lepiej smakują ugotowane na przystawce Varoma - jak przetestuję opublikuję aktualizację przepisu.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Czy ktos juz wyprobowal i sprawdzil przepis? Komus sie udaly? Pozdrawiam
Przepis niestety nie nadaje sie do wykonania. Pomimo dobrych ziemniakow, nic z tego nie wyszlo, dodawalam mąkę i dodawalam.i nie dali sie zlepic cciasta. Przypuszczam. Ze błąd jest w przepisie, moim zdaniem za duże obroty i wychodzi ciapa!!!!!!
hmm znam ten ból. Wydawały mi się zimne, ale jak widać nie były wystarczająco zimne.Tysiące razy robiłam śląskie, ale nie w TM ( przeciskałam ziemniaki i stąd pewnie moja niedostateczna ocena temperatury ziemniaków) dodane do wypróbowania.Miesko się ni ezmarnowało tylko zmieniło się w zapiekankę
Dodane do wypróbowania Mam nadzieję, że tym razem mi wyjdą. Pierwsza próba wylądowała w śmieciach bo nie dało się nic z ciasta zrobiś - gumowa, rociągliwa breja ale to chyba przez ziemniaki bo nie były z poprzedniego dnia.
Are you sure to delete this comment ?