thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu, warzywny, drobiowy lub inny
  • 200 g mięsa, drobiowe bądź wieprzowe pokrojone w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojone na 2-4 części
  • 100 g marchewki, pokrojona w talarki
  • 500 g ziemniaki surowe pokrojone w kostkę
  • 25 g oliwy z olivek
  • 50 g warzyw, por lub czerwona papryka
  • 100 g cebuli, pokrojona na 2-4 części
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 g wody, NIE przekraczać pojemności 2l
  • 2 łyżki śmietany 18%, opcjonalnie
  • 1 łyżeczki wybranych ziół, majeranek lub prowansalskich lub innych opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa
  1. cebulę czosnek i 50g warzyw zszatkować 3 s obr. 5

  2. dodać olivę i dusić 3 min temp. 120*C obr. 1

    w TM31 temperaturę ustawić na Varoma

  3. Dodać resztę warzyw według podanej kolejności uzupełnić wodą do poziomu 2l, dodać przyprawy i gotować z założoną miarką 20 min temp. 95*C obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1

    w TM31 ustawić temperaturę 90*C i czas gotowania wydłużyć o 5 minut

  4. Opcjonalnie dodać śmietanę i wybrane zioła gotować 2 min 95*C obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1

    w TM31 ustawić temperaturę 90*C

  5. przelać zupę do wazy lub innego żaroodpornego naczynia i podawać gorącą.

    SMACZNEGO

Porady

1. Można zrezygnować z 50g warzyw lub wybrać inne, por można dodać pokrojony w talarki po szatkowaniu cebuli

2. ziemniaków można zmniejszyć nawet o połowę aby zupa nie była gęsta

3. pieczarki można zastąpić kalafiorem, brokułem, cukinią lub innymi warzywami bądź pominąć ten składnik

4. mięso możemy pominąć - jeśli damy koncentrat bulionu warzywnego otrzymamy wegetariańską potrawę

5. wszelkie przyprawy dajemy w ilościach do smaku a sól możemy zastąpić 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM

6. Oczywiście że można zrobić pół porcji - czas gotowania można skrócić wtedy o kilka minut

7. część bądź całość zupy można zblendować w TM aby uzyskać zupę krem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: