thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 500 gram letniej wody
  • 50 gram octu balsamicznego
  • 1/2 MT oleju
  • 220 gram mąki żytniej
  • 600 gram mąki pszennej
  • 50 gram drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Zablokowany włożyć wszystkie składniki wg/kolejności.


    Wymieszać składniki,czas 10 sek obr 10


    Następnie ustawić czas,6 min obr Interwał (interwał)


    Uwaga !!! już włączyć piekarnik tem 200 stopni


    Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki ,wygładzić wilgotną dłonią,odstawić do wyrośnięcia,kontrolować aby nie przerosło poza wysokość blaszki.


    Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wilgotną dłonią dognieść i wygładzić.Nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta.


    Włożyc do rozgrzanego piekarnika,piec w temperaturze 200 stopni/góra dół czas ok 50-55 min


    Po upieczeniu wyjąć chleb z formy,ułożyć na brzegach tejże foremki do odparowania.Gorący chleb zwilżyć wodą pędzelkiem. CHLEB GOTOWY..UśmiechChrupiąca skórka gwarantowana..Mrugnięcie


    Moja propozycja!!! Wystudzony chleb włożyć do woreczka foliowego,na dzień następny cieniutko można go kroić,nie kruszy się. Życzę powodzenia, w domowej piekarni..Mrugnięcie


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB TORUŃSKI

Wydrukuj:

Komentarze