- TM 31
Składniki
- 500 gram letniej wody
- 50 gram octu balsamicznego
- 1/2 MT oleju
- 220 gram mąki żytniej
- 600 gram mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg/kolejności.
Wymieszać składniki,czas 10 sek obr 10
Następnie ustawić czas,6 min obr (interwał)
Uwaga !!! już włączyć piekarnik tem 200 stopni
Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki ,wygładzić wilgotną dłonią,odstawić do wyrośnięcia,kontrolować aby nie przerosło poza wysokość blaszki.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wilgotną dłonią dognieść i wygładzić.Nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta.
Włożyc do rozgrzanego piekarnika,piec w temperaturze 200 stopni/góra dół czas ok 50-55 min
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy,ułożyć na brzegach tejże foremki do odparowania.Gorący chleb zwilżyć wodą pędzelkiem. CHLEB GOTOWY..Chrupiąca skórka gwarantowana..
Moja propozycja!!! Wystudzony chleb włożyć do woreczka foliowego,na dzień następny cieniutko można go kroić,nie kruszy się. Życzę powodzenia, w domowej piekarni..
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniały. Rozne które próbowałam były dobre tylko pierwszego dnia i się kruszyły, ten mi bardzo smakuje.
Wspaniały chleb. Ocet w przepisie sprawił, że byłem geometry dash trochę nieufny, ale zaryzykowałem i wyszło dobrze. Jak dotąd moja najlepsza praca
Chlebek pyszny. Jedna mała modyfikacja - foremkę z ciastem włożyłam do zimnego piekarnika, w czasie nagrzewania pięknie wyrósł. Waga po upieczeniu to 1200 g. Dzielę na trzy części i dwie zamrażam. Co dwa-trzy dni rozmrażam i mam zawsze świeży chlebek. Wreszcie trafiłam na super przepis. Dziękuję i z czystym sumieniem polecam
Chlebek rewelacyjny. Trochę sceptycznie podchodzilam do octu w przepisie, ale zaryzykowalam i okazało się, że to był dobry krok. Najlepszy jaki do tej pory robiłam 😍😍
Przepyszny chleb. Cała moja rodzina się nim zajada. Najlepszy jaki upiekłam (wcześniej bez thermomixa). Bardzo polecam💞
Ot i mamy to.
Smaczny i wyrosniety.
Namieszalam z makami,ale wyszlo. 220g maki żytniej 2000,
300g mąki pszennej 650 I 300g mąki pszennej 750.
Polecam przepis.
Chleb upieczony,jutro okaże się jak jest wyłączony.
Witam czy można dać inny ocet np. Jabłkowy, winny ? Czy tylko balsamiczny?
Jaremka40: To jest miarka z pokrywki ! Jej pojemność to 100ml. Czyli 1/2 TM to nic innego jak 50 ml. Pozdrawiam
Piekłam ten chlebek dzisiaj , rewelacja, smaczny, pycha, zamieszka u mnie w domu. Ja z braku mąki żytniej zrobiłam z gryczańą REWELACJA mi wyszedł!!! Długo zachowuje świeżość. Zawsze wychodzi !
Are you sure to delete this comment ?