Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez menecha
opublikowany: 02/24/11
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 180 gr. pszenicy + szczypta kminku
  • 2,5 Mt dobrze ciepłej wody
  • po 2 łyżki płatków owsianych, siemienia lnianego , pestek z dyni , słonecznika
  • 2-3 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 420 gr. mąki krupczatki lub 400 gr. mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pszenice i kminek zmielić 20 sek. poz. 10 turbo

    Dodać pozostałe składnik i ustawić czas 1,5 minuty, poz.Ciasto"Ciasto"

    uformować 10 bułek, posmarować jajkiem posypać makiem i sezamem

    Jeżeli nie damy siemienia lnianego bułki będą lżejsze i jaśniejsze.

    Mozna zmniejszyć ilość pszenicy np. 70gr. ale wtedy należy dać 30gr. mąki

    więcej tak aby stanowiło 500gr (mąka + pszenica)

    Piec w rozgrzanym piekarniku  czas 15- 20 minut temp. 210 c

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki Razowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 25, 2011 at 14:12

    Brakuje drożdży bądź zakwasu...

    Na moje oko na tą ilość mąki dałbym ok. 15g drożdzy piekarskich (7-8g instant).


    Po wyrobieniu ciasta warto było by je zostawić na pół godzinki do wyrośnięcia, a po uformowaniu bułek na dodatkowe 30 min do napuszenia...

    Można również polecieć na rympał, tak jak na prezentacji tzn. dać 50g drożdży i piec od razu po wyrobieniu ciasta. Tej metody jednak nie polecam, gdyż bułki wychodzą bardzo zbite i po schłodzeniu, na drugi dzień są niesmaczne.

Are you sure to delete this comment ?