- TM 31
Składniki
Dodatki
- 1 płaskiej łyżeczki oleju z orzechów włoskich
- 1 szczypty chili
Składniki na zupę
- 35 g orzechów włoskich
- 40 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 35 g oleju rzepakowego
- 2 szczypty rozmarynu, [suszonego, ciętego]
- 410 g topinamburu, [obranego]
- 550 g wody
- 0,5 kostki rosołowej z kury
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu, [kolorowego, świeżo mielonego]
- 110 g mleka 1,5%
- 1,5 łyżeczki tartego parmezanu, [opcjonalnie]
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do suchego naczynia włożyć orzechy włoskie i rozdrobnić - 7 sek. / obr. 10. Przełożyć do jakiejś miseczki, a naczynie Thermomixa wyczyścić do sucha ręcznikiem papierowym.
2. W czystym naczyniu umieścić cebulę i czosnek i rozdrobnić - 3-4 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
3. Dodać olej i rozmaryn, podgrzewać - 5 min. 30 sek. / Varoma / obr. 1.
4. Dodać topinambur i rozdrobnić - 5 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
5. Dodać wodę i kostkę rosołową, a następnie gotować 15 min. / 90·C / obr. 2. Następnie zmiksować - 60 sek. / obr. 10.
6. Dodać sól, pieprz, mleko, parmezan i wcześniej rozdrobnione orzechy włoskie. Całość zmiksować - 45 sek. / obr. 10.
Gotowe!
Teraz wystarczy nalać do małych miseczek, polać odrobiną oleju z orzechów włoskich i szczyptą chili. SMACZNEGO!
Zupa krem z topinamburu
Porady
Zupę można wykorzystać także jako bazę do sosu do mięsa lub makaronu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pierwszy raz robiłam zupę z topinamburu wyszła pyszna
Zamiast mleka użyłam mleczko kokosowe
Zrobiłam dzisiaj z migdałami zamiast orzechów włoskich, podałam z chili i mieszanką ziaren. Luby dodatkowo polał olejem z pestek dyni. To było nasze pierwsze zetknięcie z topinamburem. Zaskakująco udane
Bardzo dobra zupka dodałam olej truflowy na koniec i grzanki. Również nie znalazłam orzechów ale zmiksowałam nerkowce i migdały. Wyszło pysznie.
Super zupa!
Dopuściłam się wielu modyfikacji: jak zawsze orzechy walą mi się po kuchni, tak teraz, jak na złość, ich nie miałam; topinamburu miałam za mało; nie miałam rozmarynu; oleju rzepakowego tylko 1/3 wymaganej porcji. Jednak przepis tak mnie zaintrygował, że musiałam spróbować, no i pierwszy raż udało mi sie znaleźć topinambur, ten podobro pospolity korzeń, w sklepie. W miejsce orzechów poszły migdały, do topinamburu dołączył batat pocięty w niemal przezroczyste plastry, oleju wlalam tyle co miałam i dodałam masła wykonanego w TM. Zamiast kostki dodałam thermomixowy bulion. Zamiast rozmarynu, uwaga, szczypta cynamonu. Wyszło MEGA
Oryginalny, ciekawy smak. Bardzo sycąca. Pierwszy raz jadłam potrawę z topinamburu i nie potrafię tego smaku porównać do innego mi znanego - trzeba jej po prostu spróbować. Moi domownicy zażyczyli sobie grzanki z chleba razowego do tej zupy. Polecam.