thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatki

  • 1 płaskiej łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • 1 szczypty chili

Składniki na zupę

  • 35 g orzechów włoskich
  • 40 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g oleju rzepakowego
  • 2 szczypty rozmarynu, [suszonego, ciętego]
  • 410 g topinamburu, [obranego]
  • 550 g wody
  • 0,5 kostki rosołowej z kury
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu, [kolorowego, świeżo mielonego]
  • 110 g mleka 1,5%
  • 1,5 łyżeczki tartego parmezanu, [opcjonalnie]

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa krem z topinamburu
  1. 1. Do suchego naczynia włożyć orzechy włoskie i rozdrobnić - 7 sek. / obr. 10. Przełożyć do jakiejś miseczki, a naczynie Thermomixa wyczyścić do sucha ręcznikiem papierowym.

     

    2. W czystym naczyniu umieścić cebulę i czosnek i rozdrobnić - 3-4 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    3. Dodać olej i rozmaryn, podgrzewać - 5 min. 30 sek. / Varoma / obr. 1. 

     

    4. Dodać topinambur i rozdrobnić - 5 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    5. Dodać wodę i kostkę rosołową, a następnie gotować 15 min. / 90·C / obr. 2. Następnie zmiksować - 60 sek. / obr. 10.

     

    6. Dodać sól, pieprz, mleko, parmezan i wcześniej rozdrobnione orzechy włoskie. Całość zmiksować - 45 sek. / obr. 10.

     

    Gotowe! 

     

    Teraz wystarczy nalać do małych miseczek, polać odrobiną oleju z orzechów włoskich i szczyptą chili. SMACZNEGO!

     

Porady

Zupę można wykorzystać także jako bazę do sosu do mięsa lub makaronu. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zimowa zupa krem z topinamburu

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 12, 2018 at 21:23
    5.0

    Pierwszy raz robiłam zupę z topinamburu wyszła pysznatmrc_emoticons.)
    Zamiast mleka użyłam mleczko kokosowetmrc_emoticons.;)

  • stycznia 29, 2017 at 21:22

    Zrobiłam dzisiaj z migdałami zamiast orzechów włoskich, podałam z chili i mieszanką ziaren. Luby dodatkowo polał olejem z pestek dyni. To było nasze pierwsze zetknięcie z topinamburem. Zaskakująco udane tmrc_emoticons.)

  • stycznia 22, 2017 at 13:06
    5.0

    Bardzo dobra zupka dodałam olej truflowy na koniec i grzanki. Również nie znalazłam orzechów ale zmiksowałam nerkowce i migdały. Wyszło pysznie.

  • maja 11, 2016 at 16:27
    5.0

    Super zupa!

    Dopuściłam się wielu modyfikacji: jak zawsze orzechy walą mi się po kuchni, tak teraz, jak na złość, ich nie miałam; topinamburu miałam za mało; nie miałam rozmarynu; oleju rzepakowego tylko 1/3 wymaganej porcji. Jednak przepis tak mnie zaintrygował, że musiałam spróbować, no i pierwszy raż udało mi sie znaleźć topinambur, ten podobro pospolity korzeń, w sklepie. W miejsce orzechów poszły migdały, do topinamburu dołączył batat pocięty w niemal przezroczyste plastry, oleju wlalam tyle co miałam i dodałam masła wykonanego w TM. Zamiast kostki dodałam thermomixowy bulion. Zamiast rozmarynu, uwaga, szczypta cynamonu. Wyszło MEGA

  • stycznia 6, 2015 at 13:23
    5.0

    Oryginalny, ciekawy smak. Bardzo sycąca. Pierwszy raz jadłam potrawę z topinamburu i nie potrafię tego smaku porównać do innego mi znanego - trzeba jej po prostu spróbować. Moi domownicy zażyczyli sobie grzanki z chleba razowego do tej zupy. Polecam.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: