thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 04/08/13
zmieniono dnia: 03/09/13

Składniki

CIASTO

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka, całe
  • 2 szczpta soli
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia
  • 125 g mleka 3,2%

szaszłyki

  • posypka kolorowa, taka jak do dekoracji tortów
  • kilka ulubionych owoców małych, tutaj kawałki śliwek
  • 4 Rzodkiewki
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 grubsze plastry szynki, może być inna wędlina

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy  30sek/obr.6

    2.Górną tacke varomy wykładamy namoczonym papierem go pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Można je posypać posiekanym szczypiorkiem

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy  0,5l wody, zamykamy pokrywę , ustawiamy na niej varomę z ciastem i parujemy 30min/varoma/obr.2

    4. Po uparowaniu  przekładamy na deskę i wykrawamy różne małe kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie kwiatuszka. Pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. WYKONANIE  SZASZŁYCZKÓW I KORECZKÓW

    1.  Z przygotowanych składników i wykrojonego ciasta formujemy szaszłyczki używając patyczków (małych) do szaszłyków

    2. Koreczki  przygotowujemy w wersji "na słodko" smarując wycięte ciasto dżemem lub nutellą , dodajemy na wierzch dowolny owoc i przekłuwamy wykałaczką. Koreczki wkładamy do papilotek.

    3. Pozostałe skrawki ciasta , powstałe przy wykrawaniu kształtów, zużywamy  do obiadu , do dowolnej zupki.

    S M A C Z N E G O

Porady

Varome wykładamy papierem do pieczenia, który  namaczamy obficie wodą, zgniatamy w kulkę i rozprostowujemy  kładąc na górną varomę. Ciasto wyrośnie troszkę, bedzie mięciutkie i delikatne. Do słodkich koreczków wybieramy te części, które nie są posypane szczypiorkiem. można zrezygnowac ze szczypiorku. Szczypiorkiem posypujemy  ciasto przed parowaniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŚNIADANIOWE SZASZŁYCZKI i nie tylko

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: