Składniki
mazurek marchewkowy
- 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
- 6 jajek
- 200 g cukru (w oryginale 300 g)
- 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- cukier waniliowy
- 50 g mąki pszennej lub ryżowej
- 50 g płatków owsianych lub kukurydzianych (może też być bułka tarta)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu, -opcjonalnie
lukier
- 50g cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cutryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
płatki owsiane lub kukurydziane rozdrobnić 5s / obr.5, przełożyć do innego naczynia i wymieszać z mąką, proszkiem i cynamonem
2. orzechy zmielić 6s / obr.7
3. dodać obrane i pokrojone na części marchewki zetrzeć 10s / obr. 7; przełożyć do innego naczynia
4. oddzielić białka od żółtek
5. białka ubić motylkiem z 20 g cukru 3 min / obr.4; przełożyć
6. żółtka ubić motylkiem z 180g cukru i cukrem waniliowym 4 min / obr 4
7. dodać rozbrobnione płatki z mąką, wymieszać 20 s / obr.4; zdjąć motylek
8. ustawić obroty w poz. 4 i przez otwór w pokrywie dokładać marchewkę z orzechami, na koniec dodać skórkę z cytryny
9. zdjąć pokrywę, dodać białka i delikatnie wymieszać kopystką ( bez obrotów )
10. ciasto ponakładać prawie do pełna formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami;
11. wstawić do piekarnika; piec 20-30 minut w temp.175*C; przestudzić
mazurka:
Porady
można udekorować odobami z marcrpanu lub posypać posiekanymi pistacjami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mniam, właśnie się zajadamy ciepłymi babeczkami! Zrobiłam bez lukru, miało być ciasto marchewkowe ale dzieci zażyczyły sobie muffinki więc są. Następnym razem jeszcze mniej cukru bo są bardzo słodkie. Ale pyszniusie
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
mazurek był pyszniutki i mokry to muffinki napewno będą też wysmienite
Polecam Babeczki są puszyste, mięciutkie a jednocześnie wilgotne. Dopełnieniem jest lukier: słodki ale z sokiem z cytryny taki kwaskowy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super pyszny pomysł wypróbuję Pozdarwaim!
Oj dawno nie robilam muffinek ale nic straconego. Mam nowy super przepisik od Eli i juz wkrotce wyprobuje mialam zrobic oddech od slodkosci ale to chyba nierealne buzka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Muffinki z pewnością są pyszne tak jak mazurek Elu dziękuje za przepis wypróbuję
Are you sure to delete this comment ?