Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- 2 duże łodygi rabarbaru obranego pokrojonego w plastry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przekładamy ciasto do innego naczynia. Myjemy naczynie.
2. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Caisto dzielimy na pół, jedną częścią ciasta wylepiamy dno blaszki. Na nie kładziemy rabarbar.
3. Zakładamy motylka. Ubijamy białka wraz z połową szklanki cukru 1min./obr.4.
4. Wylewamy pianę na rabarbar. Zasypujemy drugą porcją ciasta. Gotowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy 40 mniut.
SMACZNEGO!!!
ciasta
Porady
Ciacho można posypać cukrem pudrem, podawać ciepłe z lodami waniliowymi.
Bardzo szybkie i dobre ciasto.
.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis, rabarbar zasypałam cukrem kilka godzin wcześniej i odlałam wodę przed położeniem na ciasto. Spód podpiekłam najpierw przez ok 10 minut
Super ciasto szybkie i bardzo smaczne
Bardzo dobra.
osobiście wypróbowane bardzo dobre i szybkie ciasto.... polecam
Zapomnialam ocenić
Ciasto szybkie i bardzo dobre. Wlasnie upieklam i degustuję.A sezon rabarbarowy się zaczyna
Witam! To ciasto wychodzi takie kruche. Ja nazwałam je tartą, ale tylko dlatego, że było zrobione w takiej blaszce. Tak na prawdę jest to takie ciasto jak na jabłecznik czy właśnie sernik, ale mojej rodzince bardzo one smakowało. Pozdrawiam!
Niestety ciasto wg przepisu wyszło mi sypkie a nie kruche. Zrobiłam więc takie kruche jakie daje sie pod sernik Rosa plus troszkę cukru wanilionowego, rabarbar natomiast pokroiłam w małe plasterki Zobaczymy jak wyjdzie bo zaraz wyjmuje
Z przepisu widac, ze smaczne . I pòki co, to tym sie zadowole, bo nie mam rabarbaru .
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni