Składniki
FAWORKI
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 120 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.
2. Następnie włączamy 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.
4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę.
5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.
Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie
Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.
FAWORKÓW
Porady
Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.
Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.
Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.
Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.
Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.
POLECAM!!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rozpływajace się w ustach...mmmm
bardzo dobry przepis, dla mnie najważniejsze, że nie ma w nim proszku do pieczenia...faworki bardzo kruche, delikatne, rozpływajace się w ustach.
Pyszności !!! Właśnie zajadam się chrustem z tego przepisu. mniam mniam.
Faworki super- przepis rewelacja !!!!!!!!!!!! dodałam tylko proszku do pieczenia pół łyżeczki ....
Super, polecam!
Bardzo kruche i pyszne !
Pyszne. Pięknie się walkują więc z dwóch porcji dziś zrobiłyśmy z córeczką. Ona wałkowała.
Pychotka. Idealny i szybki przepis na pyszne faworki. Palce lizac! Nawet mojej tesciowej smakowaly
robilam - potwierdzam pyszność i ulotność - znikają w 5 minut
Wyszły rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj z podwójnej porcji i już tylko kilka zostało
Rewelacyjne
Are you sure to delete this comment ?