Składniki
ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 szczypta soli
farsz soczewicowo-grzybowy
- 25 g grzybów suszonych (podgrzybków, koźlaków)
- 220 g soczewicy czerwonej
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Grzyby wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Zostawiamy na noc.
2. Do naczynia wlewamy 1000 g wody. Wkładamy koszyczek, odmierzamy soczewicę. Gotujemy do miękkości 25 min./100 stopni./obr.1.
3. Za pomocą kopsytki wyjmujemy koszyczek. Wylewamy wodę z naczynia.
4. Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek siekamy 5 sek./obr.5. Dodajemy 20 g oleju i podsmażamy 2 min./100 stopni./obr.1.
5. Dodajemy grzyby i siekamy 3 sek./obr.5. Podsmażamy 5 min./.100 stopni/obr.1.
6. Dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy mieszamy 5 sek./"Obroty wsteczne" ./obr.3.
7. Na przygotowane ciasto nakładamy po trochu farszu i sklejamy pierogi.
8. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody, w osolnej wodzie. Ja dodałam 1,5 łyżeczki soli.
SMACZNEGO!!!
ciasta na pierogi
farszu
Porady
Pierogi są pyszne, powtórzę je na wigilijną kolację.
Można podawać je z posmażoną na oleju cebulką lub roztopionym masłem.
Najlepiej najpierw przygotować farsz, później ciasto.
Niestety zdjęcia nie oddają tego jakie są te pierogi. Na prawdę polecam!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
szklanka szklance nie rowna ja musialam dosypac jedna szklanke ze szklanki wychodzilo 130 g a na 1 szklanke wody musialam dosypac jedna szklanke tak wiec powinno byc 4 szklanki lub
Ja zamroziłam 30 pierogów na wigilię dziekuję i pozdrawiam
Cieszę się, że smakują. Ja muszę zrobić porcję i zamrozić na wigilię Mój syn ostatnio zjadł 10 pierogów :O byliśmy bardzo zaskoczeni. Pozdrawiam!!!
Pierogi są super polecam
Farsz na pierogi właśnie skończyłam robić ,pachnie w całym mieszkaniu i jest pyszny Jutro będę robiła pierogi Pozdrawiam serdecznie.
Super przepis, wypróbuję przed świętami, pozdrawiam!
Pyszne pyszne pyszne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Uwielbiam soczewicę, dziękuję za przepis Pierożki zrobię przed świętami Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?