- TM 21
Składniki
- 2 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 25 dag.jogurtu lub maślanki
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 jabłka
- 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajka umyj pod bieżącą wodą.Wbij je do miski,dodaj cukier i ucieraj
tak długo mikserem aż powstanie jednolita gładka masa.Następnie dodaj
jogurt lub maślankę oraz olej.Wszystko jeszcze raz utrzyj.
Mąkę
przesiej przez sito,by ją oczyścić i napowietrzyć.Wymieszaj ją z
proszkiem do pieczenia,dodaj do utartej masy i wymieszaj składniki
delikatnie drewnianą łyżką.
Jabłka obierz,pokrój na niewielki
kawałki,skrop sokiem z cytryny.Przygotuj formę do mufinek-włóż do
każdego zagłębienia papierowe foremki na muffinki (tzw.papilotki).Jeśli
ich nie masz,posmaruj po prostu zagłębienia w blasze margaryną,a jeżeli
pieczesz muffinki w silikonowej foremce w ogóle nie musisz smarować jej
tłuszczem. Do każdej papilotki włóż niewielki kawałek jabłka,posyp
pokruszoną czekoladą,wlej ciasto do 2/3 wysokości.Piekarnik nagrzej do
temperatury 180 stopni.Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika piecz 25
minut.Po upieczeniu pozostaw w niej muffinki jeszcze 15 minut.Delikatnie
wyjmij każde ciastko.Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Proszę nie zaśmiecać forum, Pani Iwono !!!!!