thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 27/02/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1 kg.mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1/2 szklanki zmiażdżonych płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 6-9 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 10 dag.drożdży
  • 2 łyżki margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże rozpuszczamy w litrze ciepłej wody.Dodajemy sól,cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.Mąkę mieszamy z otrębami,płatkami,siemieniem lnianym i słonecznikiem (trochę otrąb,pestek i siemienia odkładamy).Wlewamy rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    2. Dwie keksówki (36x12 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami.Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Posypujemy słonecznikiem i siemieniem.Pieczemy 75 minut w 180 stopniach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb ekologiczny

Wydrukuj:

Komentarze