Składniki
lukier
- 50g cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cutryny
mazurek marchewkowy
- ¼ łyżeczki cynamonu, -opcjonalnie
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków owsianych lub kukurydzianych (może też być bułka tarta)
- 50 g mąki pszennej lub ryżowej
- cukier waniliowy
- 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- 200 g cukru (w oryginale 300 g)
- 6 jajek
- 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
płatki owsiane lub kukurydziane rozdrobnić 5s / obr.5, przełożyć do innego naczynia i wymieszać z mąką, proszkiem i cynamonem
2. orzechy zmielić 6s / obr.7
3. dodać obrane i pokrojone na części marchewki zetrzeć 10s / obr. 7; przełożyć do innego naczynia
4. oddzielić białka od żółtek
5. białka ubić motylkiem z 20 g cukru 3 min / obr.4; przełożyć
6. żółtka ubić motylkiem z 180g cukru i cukrem waniliowym 4 min / obr 4
7. dodać rozbrobnione płatki z mąką, wymieszać 20 s / obr.4; zdjąć motylek
8. ustawić obroty w poz. 4 i przez otwór w pokrywie dokładać marchewkę z orzechami, na koniec dodać skórkę z cytryny
9. zdjąć pokrywę, dodać białka i delikatnie wymieszać kopystką ( bez obrotów )
10. ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszce; piec 30-40 minut w temp.180*C; przestudzić
mazurka:
Porady
można udekorować odobami z marcrpanu lub posypać posiekanymi pistacjami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry. właśnie zrobiłam i już spróbowałam. Jeszcze tylko ozdobić. można dodać mniej cukru.
Jakie wymiary blaszki?
witaj,przepis wygląda smakowicie,jednak nie ma żadnej wzmianki o tłuszczu ,czy dodajemy jakiś ,Prosze o pomoc jak najszybciej ,dziękuje z gory😀
potwierdzam bardzo dobry
Pyszne ciasto polecam, szybko znika
bardzo pyszny mazurek
dodaje przepis do ulubionych w święta bedzie na stole
Jadłam juz wiele mazurków... ale marchewkowego jeszcze nie ;o) bardzo mnie ciekawi jak takie cudo smakuje. Chyba zaryzykuję i upiekę przed swiętami na próbę... żeby się potem nie okazało że jest tak dobry iż jeden na święta to będzie za mało ;o)
;o)
Nigdy jeszcze nie robiłam i nie jadłam mazurka z marchewką dodaje do wypróbowania, wygląda pysznie
Grażynko polecam, bo jest dobry nie tylko dla dzieci: wilgotny, długo świeży i zdrowy (płatki owsiane mają dużo błonnika i pomogą nam uporać się z nadmiarem jedzonka w Święta
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?