Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 27/06/15
zmieniono dnia: 20/12/18
Składniki
kruche ciasto
- 90 g cukru
- 90 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 średniej wielkosci jajo
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM lub sklepowego
dodatkowo potrzebne
- papier do pieczenia do wyłożenia formy
- forma tortowa średnica 26cm
- folia spożywcza
- miska
- stolnica/blat/deska do rolowania ciasta
masa makowa
- 100 g orzechów laskowych
- 500 g suchego maku
- 100 g rodzynek
- 350 g mleka
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 2 jaja średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wyłożyć formę do pieczenia papierem, odstawić
W suchym naczyniu umieścić 90g cukru zmielić 15s/obr 10 - przesypać do innego naczynia
W naczyniu umieścić 100g orzechów rozdrobnić 3s/obr 6 - przesypać do innego naczynia
Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku zmielić 35s/obr 10 przełożyć do innego naczynia
Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku zmielić 35s/obr 10 dodać do wcześniej zmielonego maku
umyć i wysuszyć naczynie miksujące
przygotować kruche ciasto - w naczyniu miksującym umieścić wczesniej zmielone 90g cukru dodać masło, mąkę, jajo, sól i cukier waniliowy wymieszać 25s/obr 5. Wyjąć do miski, naczynie miksujące umyć.
Ciasto podzielić na 2 części, jedna 2/3, druga 1/3 uformować w kulkę zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 min.
w tym czasie przygotować masę makową - Do naczynia miksującego włożyć wcześniej zmielony mak, dodać rodzynki, mleko, cukier, miód gotować 15 min/90 stopni/obr 3
pozostawić do wystudzenia w naczyniu miksującym powrócić do przygotowywania ciasta - Rozgrzać piekarnik 180 stopni
Wyjąć z lodówki wcześniej schłodzone 2/3 ciasta wyłożyć na wcześniej przykrytej papierem formie, ponakłuwać widelcem (dzięki temu ciasto nie będzie się unosiło).
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min - góra dół 180 stopni.Ciasto lekko wystudzić ok 15 min - wyłączyć piekarnik.
powrócić do chłodzącej się masy makowej - W czasie stygnięcia kruchego ciasta
Do masy makowej będącej w naczyniu dodać jaja i wcześniej zmielone orzechy wymieszać 25-30s/obr 4,5-5
Po wymieszaniu wszystkich składników masę makową przelewamy do formy do pieczenia na wcześniej upieczone i wystudzone kruche ciasto. - Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
Wyjmujemy z lodówki pozostałą 1/3 kruchego ciasta i dzielimy na pół, formujemy na stolnicy cienki walec i układamy na cieście. Z drugą częścią powtarzamy to samo w drugą stronę ciasta, dzięki temu powstanie nam kratka. - Wkładamy do wcześniej nagrzanego (200 stopni) piekarnika na 30 min dolna grzałka po upływie tego czasu zmieniamy ustawienia piekanika na góra dół 180 stopni na 15 min.
kruche ciasto
masa makowa
formowanie ciasta
masa makowa po lekkim wystudzeniu
Porady
Wyciągnąć z formy po wystudzeniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Czy ciasto bez proszku do pieczenia wyrosnie?
dziś zrobiłam i chyba do świąt nie doczeka
Makowiec super cale przygotowanie maku ale cos jest nie tak z ciastem wyszlo strasznie suche składniki nie połączyły sie czy proporcje sa dobrze podane ja dodałam troche margaryny i wyszlo ogólnie to pycha proszę sprawdzić ciasto .
Ale ja nie widzę w składnikach masy makowej masła a w opisie jest, ze się go dodaje po przestudzenia masy makowej. No chyba, ze czegoś nie zauważyłam albo nie zrozumiałam?
przepraszam, że nie odpowiedziałam na czas - juz poprawiłam w przepisie - nie dodałam do składników na ciasto masła omyłkowo wpisując w składniki do maku, przepraszam za kłopot
a ja dodałam i do maku i do ciasta kruchego - wyszło super. Mak pyszny - nie był wcale gorzki. Ciasto też ekstra. Następnym razem spróbuję dać tylko do ciasta kruchego
Pozdrawiam
Z tego co widzę to masło z ciasta wkradło się do masy makowej
witam ile tego masła do ciasta kruchego do makowca
Ja dałam do ciasta kruchego 100 g masła, ale to chyba za dużo bo ciasto było miękkie i ciężko się wałkowało. Makowiec ogólnie smaczny, tylko po raz kolejny mak wyszedł mi mega gorzki...
Makowiec wyglada pieknie ,ale w przepisie nie ma masla ,jest za to w opisie wykonania...wiec ile tego masla ?
Are you sure to delete this comment ?