- TM 5
Składniki
potrzebne
- 2 łyżeczki oleju
- 35 cm keksówka
- 1 miseczka
ciasto
- 40 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 120 g suszonych pomidorów w oleju, minimum 6 sztuk
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g wody, w temperaturze pokojowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Suszone pomidory poszatkować wedle upodobania - ja wole w kawałkach pokroiłam nożem
W przypadku szatkowania w maszynie przełożyć do innego naczynia, a naczynie umyć.
Do naczynia wkładamy wodę, drożdże, cukier przykrywamy miarką 2min/37 stopni C/ obr 1
dodajemy do naczynia
mąkę, sól i pomidory przykrywamy miarką 2 min/"Ciasto"
Masa wychodzi bardzo płynna i taka być powinna. Przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy u mnie keksówka 35 cm, pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni (góra dół) na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb studzimy na kratce, ja studziłam pierwsze 15 min w prawidłowej pozycji później na ok 15-30 min "do góry nogami" po tym czasie obróciłam i pozostawiam w prawidłowej pozycji do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Porady
Kroimy po wystudzeniu, chleb jest wilgotny, raczej się nie kruszy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
polecam
Jestem mile zaskoczona. Polecam suoer chleb i co najważniejsze swoj bez konserwantów. Aha dałam ok 200 g maku pełnoziarnistej.super
Bardzo dobry! Ja dodalam jeszcze oliwki pokrojone i trochę ziół prowansalskich
Chlebek bardzo dobry. Dodałam 100g suszonych pomidorów i też było ok. Jest wilgotny i ma świetny smak. Będę go powtarzać.
Pyszny i szybki. Polecam
Pycha pychotka z masełkiem juź próbowałam choć jeszcze do końca nie ostygł
Nie trzeba kroić pomidorów ani osobno rozdrabniać w TM. Wrzucić razem z mąką i innymi składnikami. One się rozdrobnią w trakcie wyrabiania. Ja jednak wydłużyłabym czas wyrabiania do 3 minut. Tutaj daję link do chlebków śródziemnomorskich gdzie też uzywa się pomidory i oliwki.http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chlebki-%C5%9Br%C3%B3dziemnomorskie/460661
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Chlebek bardzo smaczny. Trzeba tylko cierpliwie poczekać aż wystygnie i dopiero wyciągać z foremki
Are you sure to delete this comment ?