![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/r9niavam-4b714-527408-cfcd2-9imejqcv/a650edae-692e-4c6b-b287-88ac84fd81e7/main/jabluszkowiec-z-cynamonowa-kruszonka.jpg)
- TM 31
Składniki
ciasto
- masło do wysmarowania formy
- 240 g biszkoptów (2opakowania)
- 55 g masła
- 140 g cukru
- 1 jajo kurze
- czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 180 g śmietany gęstej 18% (mały kubek)
- 45 g mąki
- 1000 g kwaśnych jabłek(po obraniu i wydrążeniu 750 g)
kruszonkę
- 125 g zimnego masła
- 130 g mąki krupczatki
- 120 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy biszkoty 1 paczkę i mielimy 5 sek./obr.6. Przekładamy je do innego naczynia i mielimy drugą paczkę również 5 sek./obr.6. Łączymy obie części dodajemy 55g masła i mieszamy 20 sek./obr.4.
2. Tortownicę smarujemy masłem i rozkładamy powstałe ciasto na spodzie i bokach, lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta.
3. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy wkładamy do naczynia miksującego i siekamy 3 sek./obr.5. Przekładamy do innego naczynia.
4. Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę mieszamy 40 sek./obr.4. Dodajemy jabłka mieszamy 20 sek./
"Obroty wsteczne" / obr.4.
5. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy zimne masło, mąkę krupczatkę, cukier i cynamon 10 sek./obr.6. Ja kruszonkę wyrobiłam ręcznie. Jeśli chcemy w TM to wylewamy masę jabłkową na ciasto, myjemy naczynie i robimy kruszonkę.
6. Wyjmuje tortownicę z lodówki na ciasto wylewamy masę jabłkową, posypujemy kruszonką.
7. Pieczemy ok.1 godz. w 200 stopniach w zależności od piekarnika. Ja piekłam 50 minut pieczenie od dołu w 200 stopniach potem 20 minut na wentylatorze w 190 stopniach.
SMACZNEGO!!!!
ciasta
Porady
Można zmniejszyć troszkę ilość cukru w masie jabłkowej i kruszonce, u mnie ciasto wyszło dość słodkie.
Ogólnie warto spróbować
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzieki
Tak myslalam, ale wolalam, bys mi potwierdzila
Zeby czegos nie sknocic
Petitki sa u nas, fajnie
Jeszcze raz dziekuje
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ciasto dodane do ulubionych. Jutro wieczorem wiem już co będe robić :P
Jestem Agata![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Ja użyłam Biszkopty Petitki firmy LU. Uważam je za najlepsze
Pozdrawiam!!!
Trzeba dzialac
Skladniki sa pycha, wiec i ciasto musi byc
No i z jablkami
![tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/tongue.png)
Ps. a jakie to maja byc biszkopty?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Faktycznie przepis mi umknął, ale już dodalam do wypróbowania
ciacho wyglada smakowicie
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Jabłuszkowiec wytypowany na czwartkowy przepis dnia: taki pomysł nie może przejść bez echa![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam Mixi
Jakoś zostało zagubione pośród innych przepisów. Cieszę się, że smakuje ciacho.
Pozdrawiam!!!!
Robię to ciacho już drugi raz. Jest super! Nie wiem dlaczego przeszło tu bez echa... Ilość cukru znacznie zmniejszyłam, bo ogólnie wolę mniej słodkie. Polecam! Kto spróbuje nie będzie żałował![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)