thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 01/02/16
zmieniono dnia: 01/02/16

Składniki

Klopsiki

  • 10 g świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 50 g pędów bambusa, z puszki, pokrojonych na kawałki
  • 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 30 g gotowanej szynki
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczki oleju sezamowego
  • 24 średnie grzyby
  • 400 g wody
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g wina ryżowego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 2s/obr. 8, kopystką zgarnąć imbir ze ścianek na dno naczynia.

    2. Dodać pędy bambusa, marchwekę i szynkę rozdrobnić 5s/obr. 5, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia.

    3. Dodać mieloną wieprzowinę, sól, pieprz i olej sezamowy, wymieszać 2 min/obr. 2. Przełożyć składnki do innego naczynia, podzielić masę na 24 równe części (ok. 15g każda) i uformować klopsiki. W dolnej i górnej części przystawki Varoma ułożyć grzyby wierznią stroną kapelusza do dołu, an każdym ułożyć po jednym klopsiku.

    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawę Varoma, gotować na prze 15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w niewielkim naczyniu wymieszać 30g skrobi kukurydzianej z winem ryżowym, aż do uzyskania gładkiej masy, bez grudek.

    5. Zdjąć przystawkę Varoma, do naczynia miskującego dodać kostę bulionową i sos sojowy, mieszać 1 min/Varoma/obr.2, dodając mieszaninę skrobi kukurydzianej i wina ryżowego przez otwór w pokrywie.

    6. Dodaćcebulkę dymkę, gotować 1min/100C/obr.1. Ułożyć grzyby z klopsikami na talerzu, polać sosem. 

Porady

Podawać bezwłocznie po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Klopsiki z grzybami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: