thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez ulka01
opublikowany: 01/27/16
zmieniono dnia: 01/27/16

Składniki

Herbata

  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki listków czarnej herbaty, np. Assam, Ceylon

Ciasto

  • 200 g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 250 g oleju
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Herbata
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać 300g wody, gotować 4min/90C/ obr.1 Dodać herbatę, zaparzyć 3 min/90C/obr. 1.

    2. Przez sitko o drobnych oczkach lub ściereczkę przecedzić herbatę do innego nacyznia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

     

  2. Ciasto
  3. 3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.

    4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić 5s/obr. 8

    5. Dodać zimną herbatę oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia 15s/ obr. 5

    6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/ obr.4

    7. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia peic w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.

    8. Ciepłe ciasto pokroić na ok. 25 porcji. Podawać po ostygnięciu.

Porady

Pyszny deser do kawy lub herbaty tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tureckie ciasto herbaciane

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 6, 2016 at 19:58
    5.0

    Degustacja przebiegła pomyślnie tmrc_emoticons.p . Ciekawy pomysł z tą herbatą. Następnym razem tylko trochę mniej zmielę orzechy, żeby bardziej je było czuć. No i czas pieczenia - po 20 minutach było surowe, piekłam 40 minut. Wyrosło fajnie, więc można je też przełożyć jakąś masą albo dżemikiem. Dzięki za przepis. tmrc_emoticons.) 

  • lutego 6, 2016 at 12:00
    5.0

     Chyba dzisiaj przetestuję...  tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: