Składniki
Herbata
- 300 g wody
- 2 łyżeczki listków czarnej herbaty, np. Assam, Ceylon
Ciasto
- 200 g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 300 g cukru
- 250 g oleju
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać 300g wody, gotować 4min/90C/ obr.1 Dodać herbatę, zaparzyć 3 min/90C/obr. 1.
2. Przez sitko o drobnych oczkach lub ściereczkę przecedzić herbatę do innego nacyznia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.
4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić 5s/obr. 8
5. Dodać zimną herbatę oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia 15s/ obr. 5
6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/ obr.4
7. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia peic w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
8. Ciepłe ciasto pokroić na ok. 25 porcji. Podawać po ostygnięciu.
Herbata
Ciasto
Porady
Pyszny deser do kawy lub herbaty
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Degustacja przebiegła pomyślnie . Ciekawy pomysł z tą herbatą. Następnym razem tylko trochę mniej zmielę orzechy, żeby bardziej je było czuć. No i czas pieczenia - po 20 minutach było surowe, piekłam 40 minut. Wyrosło fajnie, więc można je też przełożyć jakąś masą albo dżemikiem. Dzięki za przepis.
Chyba dzisiaj przetestuję...