thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 27/01/16
zmieniono dnia: 27/01/16

Składniki

Podpłomyki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g wody
  • 60 g oleju słonecznikowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrobić 1 min 30s/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić na 10 minut.

    2. Podzielić ciasto na 16 równych porcji, uformować z nich kulki (każda o wadze ok 50g). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na cienki, okrągły placek (ok 15 cm)

    3. Usmażyć placki z obu stron bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Płaską łyżką cedzakową wygładzić powstające pęcherzyki powietrza.

Porady

Można jeść same, z masłem lub posypane ulubioną przyprawą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Indyjskie podpłomyki

Wydrukuj:

Komentarze