Składniki
Podpłomyki
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 g wody
- 60 g oleju słonecznikowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrobić 1 min 30s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić na 10 minut.
2. Podzielić ciasto na 16 równych porcji, uformować z nich kulki (każda o wadze ok 50g). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na cienki, okrągły placek (ok 15 cm)
3. Usmażyć placki z obu stron bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Płaską łyżką cedzakową wygładzić powstające pęcherzyki powietrza.
Porady
Można jeść same, z masłem lub posypane ulubioną przyprawą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne 😍. Myślę sobie 16 za dużo, kto to będzie jadł. Zniknęły w kilka minut😍
Super jako dodtek do zup. Córka się zajadała, a mi przypomniało sie dzieciństwo i podpłomyki z pieca.
Rewelacja! Chlebki pyszne i proste do wykonania. Zrobiłam do imprezy grillowej, poszły natychmiast. Zorbiłam ponownie z połową mąki pszennej pełnoziarnistej, wyszło równie udanie
Bardzo dobre. Można ich używać np. jako dodatku do chilli con carne, jak i jeść same, bądź z dżemem.
Wyszły wspaniale, zniknęły bardzo szybko Bardzo łatwy i szybki przepis.
danutamar
Właśnie wydrukowałam Twój przepis i jutro spróbuję zrobić
Joan51
Moje ulubione.